Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Portret Erik aan de Stegge

Een bezoekje aan de website van Orange Cure leert dat de aandeelhouders van het bedrijf ruim twee miljard euro ter beschikking hebben.
Portret Erik aan de Stegge

Hoewel achter de schermen zeer actief, is directeur Erik aan de Stegge bescheiden in het uiten van de plannen. Orange Cure was eind vorig jaar een van de partijen die de IJsselmeerziekenhuizen wilde over te nemen. Het bedrijf zag zich toen genoodzaakt de media op te zoeken, omdat andere investeerders dit ook veelvuldig deden. Maar normaliter hanteert directeur Erik aan de Stegge een terughoudend beleid. “In deze sector wordt vaak van alles geroepen, maar de meeste partijen kunnen hun plannen niet waarmaken. De gezondheidszorg is een moeilijke branche. Ziekenhuizen benaderen op dit moment alleen private investeerders als er sprake is van ‘sense of urgency’. We hebben veel lange gesprekken gevoerd met ziekenhuizen, maar omdat het idee van een investeerder nieuw is, stellen zij zich vaak terughoudend op. Ook is men erg bang dat de kwaliteit achteruit gaat.”

Maar die angst is volgens Aan de Stegge onterecht. “Een ondernemer is juist gebaat bij een tevreden klant en zal dus streven naar hoge kwaliteit. Het heeft geen zin om medisch specialisten te belemmeren. We willen ze juist motiveren, bijvoorbeeld door ze vrijheid van ondernemerschap te geven.”

Ziekenhuizen opsplitsen

Orange Cure komt voort uit een investeringsmaatschappij die twee jaar geleden in een gelegenheidsconsortium met Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis, het Slotervaartziekenhuis wilde overnemen. Nadat de samenwerkende partijen als tweede aan de onderhandelingstafel eindigden, was de interesse in de gezondheidszorg dusdanig gewekt, dat de investeringsmaatschappij Orange Cure oprichtte. “De marktwerking was net geïntroduceerd en daar wilden we op inspelen. Juist omdat zorgorganisaties van oorsprong niet ondernemend zijn. Het toevoegen van eigenaarschap maakt ziekenhuizen daadkrachtiger en bevordert snelle besluitvorming.”

Orange Cure gelooft niet in fusies. “Kleinere ziekenhuizen zijn juist wendbaarder en kunnen beter inspelen op de vraag”, aldus Aan de Stegge. “Om dit doel te bereiken, willen we bestaande ziekenhuizen opsplitsen in drie zelfstandige bedrijven met elk hun eigen expertise: de vastgoedonderneming, het facilitair en het medisch bedrijf.” Uiteindelijk moet een keten ontstaan, waarbinnen de instellingen hun eigen identiteit behouden. “In eerste instantie zullen we ziekenhuizen overnemen waarvan het zelfstandig voortbestaan in gevaar is, maar als we daar hebben laten zien dat het werkt, hopen we dat gezonde instellingen ons benaderen.” Of er dit jaar nog een groot project van de grond komt? Aan de Stegge: “We zijn met een aantal interessante zaken bezig, maar daar kan ik nog geen uitspraken over doen. De ‘sense of urgency’ zal bij een aantal ziekenhuizen in 2009 groeien en de kredietcrisis versnelt dat proces. Dit biedt volop kansen. Eeuwig tweede blijven, is natuurlijk niet ons doel.” (Anouk Brinkman)

Bekijk de Zorgvisie ondernemen special

ondernemen special

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.