Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Klassenzorg

Klassenzorg is terug van weg geweest. Steeds meer aanbieders van langdurige zorg werken aan pluspakketten, die bewoners tegen bijbetaling kunnen kopen. Zo’n pakket kan van alles omvatten: van een glaasje wijn of escorte naar het ziekenhuis tot extra snoezelen of dagelijks douchen.
Klassenzorg

Voorstanders van deze ontwikkeling benadrukken dat verschil binnen de zorg niet anders is dan verschil elders in de samenleving. De één heeft een Mercedes, de ander een tweedehands Opel. Waarom zou je ook geen zorg-op-maat bieden aan wie dat wil betalen? Maar die vergelijking overtuigt niet. Vanuit je boodschappenautootje dromen over een sportwagen, is toch iets anders dan vergeefs verlangen naar een douchebeurt of dagelijks ommetje. In het ene geval heb je wel degelijk vervoer, in het andere geval kun je domweg fluiten naar douche of frisse lucht. Het gaat in de zorg bovendien niet over consumptiegoederen, maar over voorzieningen die iemands dagelijkse leven bepalen. En aangezien cliënten in een collectieve voorziening wonen, worden ze dag in dag uit geconfronteerd met een ongelijke behandeling.

Extra keuzemogelijkheden voor alle cliënten, daar kan niemand tegen zijn. Het pijnlijke is alleen dat er mensen zijn die graag zouden kiezen voor een pluspakket, maar het niet kunnen betalen. De essentiële vraag is hoe de basiszorg eruit ziet: hoe vaak krijgen mensen zonder pluspakket dan wél een wandeling en een douchebeurt?

Het is duidelijk dat de AWBZ er niet royaler op geworden is. Zo komen zorgaanbieders ook op het idee van pluspakketten. Medewerkers hebben hun bedenkingen. Zij vinden het moeilijk om de ene bewoner meer te geven dan de ander. Niet zo gek, want zij zijn degenen in de frontlinie. Misschien kunnen zij er beter mee leven als de kopers van pluspakketten via een toeslag indirect meebetalen aan betere zorg voor armlastiger cliënten. Zo’n solidariteitsconstructie oppert Vivium-bestuurder Florent Vlak in deze special.

Het is in elk geval te hopen dat bestuurders deze bezwaren van zorgverleners niet afdoen als ‘weerstand tegen verandering’. Een fundamentele ontwikkeling zoals deze vraagt om een stevig debat, zowel binnen als buiten de instellingsmuren.

Krista Kroon, krista.kroon@reedbusiness.nl

12 REACTIES

  1. we gaan pas weer normaal denken als men uitgaat van het gebruik en niet of het opel of een mercedes is! het lijkt wel of bling bling ook in de zorg haar sporen begint achter te laten.
    weekje crisisopname of detox en je bent zo op andere gedachte.

  2. Lees alle reacties
  3. Stel, in een verpleeghuis zitten 20 mensen aan een tafel.
    De één krijgt een glaasje wijn, als je er naast zit en je kunt het niet betalen ,krijg je het niet. De één wordt meegenomen voor een wandeling, maar zit je daarnaast en wil je ook wel graag even naar buiten,dat kan dan niet.
    Het wordt tijd dat de wantoestanden bij Zinn eens aan het licht komen.
    Wil Koopmans is een wolf in schaapskleren , macht en zoveel mogelijk huizen in bezit krijgen is haar doel.Personeel ziet ze als poppetjes,er wordt niet mee gecommuniceerd. Haar WIL is wet.

  4. ik vind het in en in triest dat de basiszorg onderwerp van discussie is. Als niet meer zelfredzaam bent, bepaalt de inhoud van je portomonee de kwaliteit van leven.
    ik ben van mening dat de kwaliteit van leven gewaarborgd moet zijn.
    ook ik hoop dat de bezuinigingen op de zorg eindelijk stoppen , laadeze regering nu eidelijk wat aan die papier winkel doen zodat we meer tijd voor de ouderen hebben, dan kunnen we tenminste weer een wandelingetje met ze maken.

  5. Ik vindt het schande dat geld bepaalt of je 1x of meerdere keren per week gewassen kan worden. Momenteel is 1x pw douchen gebruikelijk (inclusief haar wassen). Dit geldt ook als men incontinent is of zich niet zelfstandig kan schoonmaken als men naar de toilet is geweest. Voor de persoonlijke verzorging zoals nagels knippen en schoonhouden, baardgroei wegscheren is al helemaal geen tijd. Ook het schoonhouden van de kamer en toilet wordt 1x per week met de franse slag gedaan omdat er geen tijd voor is. Als je niet zelfstandig meer kunt functioneren is het huidige niveau in een verzorgingshuis al erg laag. De hulp in de thuiszorg is beter geregeld dan in een instelling. Daar kan elke dag een douchebeurt gegeven worden en meer persoonlijke verzorging gegeven worden. Ook kan men voor betere hulpmiddelen in aanmerking komen. Een douchestoel ed is in de thuiszorg geen probleem, wel in een instelling. Ik vindt dat iedere oudere recht heeft op een menswaardige oude dag. Niet alleen de mensen die wat ruimer in hun geld zitten of nog thuis kunnen wonen. Een discussie over pluspakketten vindt ik sowieso dan ook beneden peil en onrechtvaardig.
    Momenteel draait er veel op mantelzorg en vrijwilligers. De regering heeft echter gestimuleerd dat iedereen in zijn eigen levensbehoefte moet voorzien. Niets mis mee, maar dit houdt in dat ook kinderen, familie enz. veel minder tijd overhouden voor mantelzorg enz. Ook vanuit die hoek is in de toekomst veel minder hulp te verwachten. De bezuinigingen in de gezonheidszorg moeten dan ook een keer stoppen. Ooit scoorde Nederland hoog in de zorg,nu lijkt het in de instellingen wel een ontwikkelingsland. Dit zal niet in alle instellingen zo zijn,maar ik hoor dit wel erg veel in onze regio.

  6. Bij de keuze voor een auto weet je waar tussen je kiest: alle details staan beschreven.In de zorg is dat niet zo en dit zal ook niet kunnen, omdat de uitvoering van de zorghandelingen (details) afhankelijk zijn van de “klant”. Bij de ene klant duurt en douchebeurt tien minuten, bij de andere twintig. Als dit binnen de ZZP ook nog apart moet worden beschreven, worden de zorgmedewerkers helemaal gek van de bureucratie.

  7. triest triest triest. Mensen waar zijn we mee bezig.Ik werk zelf in de gehandicapten zorg. Het enigste wat je de client nog kunt bieden in 2009 is een natje en een droogje. En zorgen dat ze een beetje dagbesteding hebben.
    Wachten op je beurt om in de douche te mogen en dan maar afwachten of het personeel nog een beetje tijd voor je heeft. Gezellig iets gaan doen zoals een terrasje pikken is er nu al niet meer bij.
    Je hele leven hard gewerkt en nu je zorg nodig hebt moet je er voor gaan betalen.
    Wie van jullie gaat er niet iedere dag onder de douche? En zeker als je de pech hebt dat je incontinent bent.
    Ik gun het niemand maar laat de ministers maar eens voelen hoe het is om verzorgd te moeten worden en geen geld te hebben om zorg te kopen.
    Nee, als ministers in het ziekenhuis komen te liggen dan krijgen ze zo wie zo een eigen kamer met alles erop en eraan, want het werk moet toch door kunnen gaan.
    Ik nodig iedereen uit om eens een dagje in de zorg te komen werken. Maar dan ook echt werken. Dan wordt er wel anders gepraat en gedacht over de zorg.
    En hou eens op met al die bezuinigingen!!!

  8. Zo’n pluspakket lijkt me fantastisch voor de mensen die het geld ervoor over hebben en het kunnen betalen.
    Als je dan ook nog goed genoeg bent om voor jezelf op te komen indien niet geleverd wordt hetgeen is overeengekomen, dan kan je misschien gelukkig zijn met zo’n pakket.
    In de huidige praktijk blijkt helaas dat de zorgmedewerkers het veelal niet eens voor elkaar krijgen om de simpelste dingen uit een zorgplan volgens afspraak en naar behoren uit te voeren.
    Als deze medewerkers zich op de voor zorginstellingen mogelijk financieel lucratieve pluspakketten gaan werpen (onder druk van het management), dan vrees ik het ergste voor de niet-pluspakketters.

  9. Een fundamentele discussie over welke zorg er in een ‘basispakket’AWBZ moet komen, moet vooraf gaan aan de discussie over + pakketten. En in dat ‘basispakket’moet minimaal dat wat in de huidige maatschappij als standaard norm wordt gezien. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een dagelijkse douche,een glaasje wijn.
    Realiteit is wel dat er een grote groep ouderen aan komt die wat meer te besteden heeft en dat mogelijk ook binnen de zorg wil gebruiken. We moeten daar binnen de zorg op inspelen en niet alles onder de vlag van solidariteit gooien. Zorginstellingen kunnen met de inkomsten van die extra’s weer iets gaan doen voor de totale zorg in een inztelling

  10. en toch wordt de gewone man/vrouw hier de dupe van, want medewerkenden zijn te druk bezig met klassenzorg of gaan deze nog harder werken?? Dus ook zij worden de dupe. Schandelijk! mijn tijd zit er bijna op; de bureaucraten weten weer hoe het moet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.