Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Sturen met kostprijzen

Sinds de invoering van de marktwerking nemen ziekenhuizen steeds meer instrumenten uit andere sectoren over. Of deze instrumenten geschikt zijn voor de zorg? Daarover is weinig bekend.
Sturen met kostprijzen

Kostprijzen, portfolioanalyses, balanced score cards en benchmarking: deze instrumenten zijn zo nieuw voor de zorg dat nog nauwelijks bekend is of ze wel toegepast kunnen worden en wat hiervan precies de effecten zijn, bijvoorbeeld op het gedrag van medici en managers. Toch vinden ze steeds meer ingang sinds de invoering van marktwerking.

Het artikel Sturen met kostprijzen van Franck Asselman, senior beleidsmedewerker in het Academisch Medisch Centrum (AMC) en auteur van het boek Kostprijzen in ziekenhuizen, kunt u hier downloaden.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kostprijzen. Als je ze hebt, moet je er ook wat mee doen! Gewerkt aan/met kostprijzen in de zorg buiten Nederland (ABC-methodiek). Resultaat: functies werden buiten het ziekenhuis geplaatst, verzelfstandigd (bijvoorbeeld: dermatologie). In Nederland zie ik dat nog niet zo snel gebeuren. En dan maar morren over die hoge kosten!

  3. Aan William D.
    Uiteraard zijn er de nodige vraagtekens te stellen bij de huidige systematiek. Feit blijft wel; als we het niet proberen zullen we er ook nooit achter komen of het een verbetering is of niet. Daarnaast betwijfel ik de relevantie van het doortrekken naar andere landen; zoals we weten spelen er dusdanig veel factoren mee in de zorg dat een vergelijking met andere landen en systemen haast niet te maken is. Als laatste vraag ik mij af wat u dan wel voorstelt? Het Amerikaanse stelsel? Vandaag nog een patiënt verpleegt welke voor $1000 per maand verzekert is in de VS. Alsnog mag hij hopen dat hij de gemaakte ziekenhuiskosten in Nederland vergoed krijgt, aldus de desbetreffende patiënt.
    Ik ben benieuwd hoe de sector zich de komende jaren gaat ontwikkelen! Dat het dynamische jaren worden is een ding dat zeker is.

  4. Portfolio-analyses; kostprijzen; etc. zijn uitgebreid bekend in de Zorg in o.a. andere Landen in Europa & de VS. Geldt ook voor de Marktwerking. Het probleem is , dat NL ( hebben we gezien met het DBC-systeem, en is mislukt !) dat wij ( NL) opnieuw het WIEL weer wil uitvinden.Kosten , Gigantisch, met als resultaat , NIKS bereikt.De VOC was vooruitstrevender in die tijd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.