Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars forceren samenwerking

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De lang verwachte kapitaallastenbrief van minister Klink biedt niet de duidelijkheid waar banken en ziekenhuizen al heel lang om vragen.
Verzekeraars forceren samenwerking

Alleen voor het oplossen van de problemen rond de immateriële activa krijgt hij de handen op elkaar. Het gaat onder meer om de kosten voor het aanpassen van bouwplannen. Klink lost die problemen in één keer op met de 160 miljoen euro uit het potje van het crisisgeld. Dat betekent dat de middelen snel beschikbaar zijn en nog dit jaar moeten worden besteed.

Onduidelijkheid troef

Voor de lange termijn blijft onduidelijkheid echter troef. Klink gaat ervan uit dat de budgettering wordt afgeschaft. Maar of dat echt gebeurt, hangt van het volgende kabinet af. Stel dat de budgettering wordt afgeschaft, dan is nog niet duidelijk wat ervoor in de plaats komt. Kortom, ziekenhuizen en banken kunnen geen rekensommetjes maken op basis van deze brief.

Terughoudendheid bij investeringen

Maar de boodschap is wel duidelijk: alles wordt minder. Ziekenhuizen krijgen de investeringskosten hoogstwaarschijnlijk niet meer helemaal vergoed, maar zullen die op de een of andere manier in de exploitatie moeten opvangen. Het zal leiden tot grote terughoudendheid bij ziekenhuizen om grote investeringen te doen.

Samenwerken en specialiseren

Is dat erg? In plaats van grote dure nieuwe gebouwen neerzetten, worden ziekenhuizen gedwongen andere oplossingen te zoeken. Samenwerken en specialiseren zijn daarbij de sleutelwoorden. Je moet roeien met de riemen die je hebt.

Overcapaciteit benutten

Vergeleken met andere Europese landen is er een grote overcapaciteit in de Nederlandse ziekenhuiswereld. Waarom die niet beter benutten? Ziekenhuizen die willen groeien in omzet zullen dat vaker doen door gebruik te maken van de faciliteiten van de buurman. Het gebeurt al in Limburg, waar het Heerlense ziekenhuis Atrium de operatiekamers van Orbis gebruikt. Zorgverzekeraar CZ oefent daarbij zachte dwang uit. Menzis gaat waarschijnlijk in Oost-Groningen het aantal ziekenhuizen terugbrengen van drie naar twee. Verzekeraars zijn al begonnen de aanbevelingen van de commissie heroverwegingen cure (die het aantal volwaardige ziekenhuizen wil terugbrengen naar zestig) te realiseren. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.