Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Onthutsend

Ab Klink komt in zijn laatste weken als demissionair minister met een omstreden maatregel: een eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz.
Onthutsend

De Tweede Kamer heeft zich in juni via een motie nog uitgesproken tegen zo’n eigen bijdrage en Klink opgedragen de bezuiniging te zoeken in het budget voor geneesmiddelen. De demissionaire bewindsman meldt nu dat een bezuiniging op geneesmiddelen te weinig zou opleveren en tot schade bij patiënten zou kunnen leiden. Dus moet de psychiatrische patiënt er alsnog aan geloven.

Merkwaardig

Het is merkwaardig dat een demissionaire minister de wens van het parlement negeert. Maar de maatregel zelf is nog veel merkwaardiger. Als je heup versleten is, ga je naar de orthopeed; als je een psychose hebt, ga je – al dan niet vrijwillig – naar de psychiater. Wat Klink betreft betaal je in het ene geval alleen eigen risico, maar moet je in het tweede geval daarnaast een eigen bijdrage neertellen van 80 tot 175 euro.

Onnodige behandelingen?

De enige logica die hierachter kan zitten is de gedachte dat behandelingen in de ggz niet echt nodig zijn. Het is onthutsend dat het ministerie van VWS psychiatrische ziekten kennelijk niet beschouwt als ziekten, maar als ongemakken waar niet noodzakelijkerwijs een dokter aan te pas hoeft te komen. Je vraagt je af of Klink ooit een psychiatrische instelling van binnen heeft gezien. De patiënten daar kampen niet met overkomelijke karakterprobleempjes, maar met ernstige, onleefbare aandoeningen, die soms zelfs acuut levensbedreigend zijn.

Discussie over eigen betalingen

Een discussie over eigen betalingen is begrijpelijk als bezuinigingen op stapel staan. Maar als je voor heffingen kiest, is het niet te verdedigen om die bij één groep patiënten neer te leggen. Naast principiële kleven er ook pragmatische bezwaren aan. Het is de vraag of psychiatrische patiënten de eigen bijdrage überhaupt kunnen betalen en of de opbrengsten opwegen tegen de administratieve kosten. En last but not least: als patiënten hierdoor te laat hulp zoeken, is de kans reëel dat hun ziekte verergert. Dat is slecht voor de schatkist en nog slechter voor de patiënt. Als Klink deze maatregel door de Tweede Kamer loodst, is het geen erfenis om trots op te zijn. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Weblog Krista Kroon

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Vaak zijn het al mensen die in de psychiatrie zitten,al ingekort op hun uitkering door afkeuring door psychische ziekte,s waardoor het vaak leidt tot afkeuringen in de maatschappy,zij hebben al een minium inkomen ,en dan ook nog eens € 175 aan eigen bijdrage laten betalen belachelijke ideeen stelt die Klink voor zeg.Zo gaat dus langzaam de gehele zorg ten onder, waardoor de zieke personen nog meer aan hun lot wordt over gelaten.
    Straks kunnen we allemaal naar de voedselbank en kledingbanken

  2. Lees alle reacties
  3. Eigen risico, Eigen Zorgverzekering, Eigen bijdrage,…De ene “Eigen” per jaar…de andere “Eigen” per behandeling….de stapeling van “Eigen” raakt sterk gefragmenteerd en zal onherroepelijk leiden tot “Eigen”lijk…Het vraagstuk kwaliteit en continuïteit lijkt van tafel…

  4. Een eigen bijdrage kan ook motiveren om behandelingen goed op te volgen. Verder oude mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen hebben al jaren te maken met allerlei 9oneigenlijke )bijdragen. Verder betaal ik ook elk jaar steeds iets meer voor mijn medicatie die net iets meer kost dan mijn eigen bijdrage.Toch ben ik blij dat ik hier woon want ik krijg goede zorg en goede medicatie waardoor ik gewoon door kan werken.

  5. Sowieso heeft Dhr. Klink ZELF een
    klink in zijn hoofd..
    WIE bedenkt zoveel loketten
    om voor bv. 1 kind zorg te
    krijgen ?
    Zelfs Zorgkantoor Agis weet er geen weg meer mee..
    Kortom, tijd voor deze
    Hr. om op te stappen en
    weg vrij te maken naar
    1 pad..DAT scheelt fiks kosten ! Enne..geen wachtgeld of wat ook voor Dhr. Klink..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.