Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Collectieve verzekering is pure oplichting’

De collectiviteitskortingen op de basispolis zijn pure oplichting. Dat zegt Chris Oomen in een interview met NRC Handelsblad.
‘Collectieve verzekering is pure oplichting’

Zorgverzekeraars geven tot tien procent korting aan verzekerden in groepsverband, vaak via de werkgever. Oomen, topman van zorgverzekeraar DSW, vindt dat dit in strijd is met de solidariteitsgedachte van de verplichte basispolis, waarbij zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben om iedereen – het maakt niet uit wat iemands inkomen, leeftijd of gezondheid is – op dezelfde manier tegen dezelfde prijs te verzekeren.

Collectiviteitskorting is 'asociaal'

De collectiviteitskorting die verzekerden via hun werkgever kunnen krijgen noemt Oomen in NRC Handelsblad 'asociaal'. 'Het benadeelt iedereen die geen werk heeft. Het is een schande. Het past niet in de solidariteitsgedachte. Waarom wordt die korting dan gegeven? Wie gaat er nu meer of minder naar de dokter als hij collectief verzekerd is? Het betekent gewoon dat mensen korting krijgen op rekening van de ander.'

9 reacties

 • Zorg

  Ja ook scootmobiels worden in zuidhorn collectief in de verzekering gedaan.
  Niemand heeft er een verzekerings bewijs

 • bezorgde

  Zelfs gemeenten hebben vaak een collectiviteitskorting voor hun uitkeringsgerechtigden afgesloten. Evenals een simpele aanvullende polis voor in feite basic zorg zoals tandarts etc. Om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand voor zorgkosten, is deelname aan die aanvullende 'gemeentepolis' dan weer verplicht. Hoe ingewikkeld kunnen we het maken met zijn allen! Mijn voorstel: alles wat basis is, echt ook in de basisverzekering, dus vooral fysiotherapie en geen eigen risico van 350 euro wat dan weer een jaar te laat nog geind moet worden. Want nu zijn er zoveel ambtenaren bezig met innen en gespreide betalingsregelingen en kwijtschelding etc. En belastingaftrek .Dat lijkt me dure bureaucratie!

 • marty

  Helaas kan ik niet meer werken maar moet wel de hoogste verzekering afsluiten.
  Via de ANBO, de VRA en waarschijnlijk nog meer patiëntenverenigingen kan men ook collectief verzekeren, als je er lid van bent.

 • Wim van Eck

  Chris weet kennelijk niet dat er ook allerlei ander collectieven zijn, van anwb tot een of andere vereniging, dsw is kennelijk geen partij daarin, dsw en asr zijn toch bezig met ruim 40 ziekenhuizen een 'nieuwe' verzekering op te tuigen, is dat ook niet een collectief?

 • ppep

  Goh, hebben de werkenden ook een keer een voordeeltje omdat ze dus blijkbaar werken en jawel hoor, dat is dan asociaal. Wat een mooi land...

 • ard leferink

  Bij veel zorgverzekeraars kun je gewoon zeggen dat je niet bent aangesloten bij een collectief maar wel de collectiviteitskorting wil. En meestal is dat geen punt.......Over oplichting gesproken...

 • Amiz Delft

  Die korting is een secundaire arbeidsvoorwaarde. In dat opzicht dus niet zo raar. Wanneer ik in de samenleving continu solidair moet zijn, dan weet ik niet hoe mijn leven er uit komt te zien. Chris weet dat waarschijnlijk ook niet zo goed als vermogend man.

 • midden

  juist ja!
  de hele lichting zieken-wanende juppies lopen te shoppen op de zak van anderen

 • hengstM

  helemaal mee eens.
  als je bij een nieuwe werkgever komt dan wordt zo'n collectief een verplicht item. maar als je weggaat/wegmoet dan ga je de rest van de looptijd de hoofdprijs betalen...........

  Leuk hoor, als je wat ouder wordt en moeilijker te verzekeren bent, dan is dit geen pretje.

  Nu bepaal ik zelf waar ik naar toe ga en wanneer, en lap alle collectiviteiten aan mijn laars!! En als ik dan iets meer betaal dan is dat maar zo...

Of registreer u om te kunnen reageren.