Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers wil recht op vaste zorgaanbieder

Als een zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met een zorgaanbieder, moeten patiënten de garantie krijgen dat ze naar die specifieke zorgaanbieder kunnen gaan. Minister Edith Schippers van VWS steunt dit plan van PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester.
Schippers wil recht op vaste zorgaanbieder

Dat bleek op 4 december bij het Algemene Overleg van de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid over de Zorgverzekeringswet (ZVW).

'Dunne flutcontractjes'

Zorgverzekeraars spelen volgens Bouwmeester momenteel mooi weer. Op hun website geven ze aan dat ze een contract hebben gesloten met een bepaalde zorgaanbieder en toch krijgen verzekerden soms te horen dat ze niet naar die specifieke zorgaanbieder mogen gaan. Dat komt doordat zorgverzekeraars maar een beperkte hoeveelheid zorg bij zorgaanbieders inkopen, legt Bouwmeester uit. 'Als het zorgplafond is bereikt, dan sturen zorgverzekeraars hun verzekerden naar andere aanbieders. Dan misleiden ze hun verzekerden, omdat ze dunne flutcontractjes afsluiten.'

Artikel 13 ZVW

Als een zorgverzekeraar op zijn website aangeeft een contract te hebben afgesloten met een bepaalde zorgaanbieder, dan moeten patiënten de garantie krijgen dat ze ook naar die specifieke zorgaanbieder kunnen gaan. Schippers is het met Bouwmeester eens. De minister gaat onderzoeken of en hoe het recht op een vaste zorgaanbieder wettelijk geregeld kan worden. Mogelijk wordt dat nog meegenomen in de voorgenomen wijziging van artikel 13 van de ZVW. Die aanpassing staat in januari op de agenda van de Tweede Kamer. De wetswijziging moet het voor verzekeraars makkelijker maken om geen contracten te sluiten met zorgaanbieders die slechte en dure zorg leveren. Verzekeraars moeten dat wel kunnen aantonen.

Inzicht in mega-winsten

Verder wil de minister net als de Kamer meer inzicht in wat zorgverzekeraars met hun winsten doen. Dat valt nu niet duidelijk uit de jaarverslagen van de verzekeraars op te maken. De minister wil eerst afwachten of de verzekeraars in hun jaarverslagen over 2013, die ze komend voorjaar publiceren, meer helderheid verschaffen.

4 reacties

 • midden

  en ook op recht van keuze van zorgverlener
  onderscheid naturalis-restitutie moet ongedaan gemaakt worden, anders komt klantentevredenheid 'in zwaar weer terecht'

 • triple

  Die Mega Winsten zijn er .....Lees Premiegeld van u en mij.
  Wat voor zorg was bestemd, gaat naar aandeelhouders, skyboxen en wrs ook naar risicovolle Derivaten om mee te speculeren.
  Wat er dan kan (lees gaat) gebeuren, kennen we van Woningbouwcooperaties..
  Goed bezig Overheid !!
  En dan wel flink eigen risico voor de smalle beurs om de kosten te drukken.
  Pervers.

 • Anne

  Heeft minister Schippers dan nooit van contra indicaties gehoord? Een zorgaanbieder moet cliënten kunnen weigeren bij bijv. Behandeling in de GGZ. Net zoals de client het recht en de vrijheid moet hebben om elders zorg af te nemen.

 • GertKwakernaak

  Geldt dat ook voor de overheid zelf? Voor de AWBZ ? Dus geen budgetplafond?

Of registreer u om te kunnen reageren.