Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medisch specialisten na de maatschappen

Dre Kampfraath
De wereld van medisch specialisten is in rep en roer, sinds de Belastingdienst heeft besloten hen vanaf 2015 niet meer als zelfstandig ondernemer te erkennen.
Medisch specialisten na de maatschappen

Specialisten kunnen er namelijk voor kiezen verder te gaan als ondernemer, maar daarvoor moeten ze zich op een andere manier organiseren, of ze gaan in loondienst bij het ziekenhuis met als consequentie dat ze sterk in inkomen achteruit gaan.

Ziekenhuiszorg

Omwille van transparante ziekenhuiszorg zou het volgens mij het beste zijn als de medisch specialisten op grote schaal in loondienst treden. Hiervoor zou een regeling getroffen moeten worden om de teruggang in inkomsten geleidelijk in te voeren. Zo’n overgangsregeling biedt specialisten de gelegenheid hun persoonlijke uitgavenniveau aan de nieuwe situatie aan te passen of alternatieve additionele inkomstenbronnen te zoeken. Het ziekenhuis krijgt hiermee de gelegenheid de teruggang in het aantal beschikbare arbeidsuren, anders gezegd: minder ‘overuren’, op te vangen door het aantal specialisten uit te breiden.

DOT’s

Voor deze regeling adviseer ik uit te gaan van de situatie in 2014. Toen konden de maatschappen net zoveel DOT’s realiseren en betaald krijgen, als de vraag naar zorg hen toestond. Daardoor verdienden ze aanzienlijk meer dan de specialisten in loondienst. Feitelijk was er dus sprake van een soort ‘boventallige productie’ bij de specialisten in de maatschappen. Deze verdwijnt zodra zij in loondienst gaan. Met een overgangsregeling kunnen de specialisten in de maatschappen gemakkelijker het aantal boventallige DOT’s verminderen en ook betaald krijgen.

Jaarlijks afbouwen

Om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke verdiensituatie aan te sluiten, stel ik een periode voor van drie jaar waarin telkens een kwart wordt afgebouwd: in 2015 kan 75 procent van het normaantal worden afgerekend, in 2016 de helft en in 2017 nog een kwart. Het gaat er daarbij om het redelijk maximum vast te stellen. De verschillende disciplines hebben hiervoor verschillende usances en daarom moet het vaststellen van het normaantal per discipline plaatsvinden. Dit zou via een vaste formule kunnen: het gemiddelde van het boventallige aantal DOT’s per week over een kwartaal in 2014, waarin de hoogste aantallen per week door de betreffende discipline zijn gerealiseerd.

VWS

Het valt te overwegen ook de specialisten die al in loondienst zijn van deze regeling te laten profiteren. Deze extra DOT’s zullen nodig zijn om de afname op te vangen die ontstaat als gevolg van het inmiddels overstappen van specialisten. Bij dit alles zal overigens wel rekening moeten worden gehouden met de door de minister van VWS beoogde afname van de totale capaciteit.

Hopelijk kan mijn voorstel, samen met de subsidieregeling van het ministerie van VWS een heel groot deel van de medisch specialisten bewegen de overstap naar loondienst te maken.

Dré Kampfraath, voorzitter Stichting ZOO (Helpt ziekenhuizen bij het aanpassen van de besturing aan de loondienst situatie).

1 REACTIE

  1. Geachte heer Kampfraath,
    Het was wellicht aan uw aandacht ontsnapt, maar van 2012 t/m 2014 waren de vrijgevestigde specialisten gebudgetteerd. We kregen dus niet alle dot’s betaald. Vanaf dit jaar worden per verzekeraar ook weer maximale budgetten afgesproken. Misschien kunt u zich eerst wat meer verdiepen, voordat u iets voorstelt. Er bestaat dan een kans dat u wel serieus wordt genomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.