Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar zijn wij nou helemaal mee bezig?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Loopt het zorgstelsel op zijn eind, zoals sommigen denken? Welnee, het is nog maar net begonnen. En met de kwaliteit valt het ook reuze mee.
Carina_450.jpg

Steeds weer zijn er mensen die menen het faillliet van het zorgstelsel in te moeten luiden. De inkoop op prijs is wellicht goed gelukt, zo is de argumentatie, maar de kwaliteit komt nog steeds niet aan bod. Alleen: is dat wel zo?

Selectieve zorginkoop
Hoe je het ook wendt of keert: nieuwe dingen hebben tijd nodig om ingevoerd te raken. Ook het zorgstelsel moest even op gang komen. In de beginjaren klonk het verwijt dat de zorgverzekeraars de selectieve zorginkoop steeds niet voor elkaar konden krijgen. Maar ja, daar hebben zij wel de ziekenhuizen voor nodig. Tien jaar later zijn er wel degelijk vorderingen aan te wijzen op kwaliteitsgebied.

Volumenormen
Er zijn volumenormen opgesteld voor complexe kankerbehandelingen. Wie vaker een operatie uitvoert, zal daar handiger in worden en dus zal het resultaat beter zijn, zo was het uitgangspunt. Wetenschappelijke verenigingen hebben op dit gebied veel werk verricht. Zorgverzekeraars zijn de normen gaan gebruiken in hun zorginkoop. Gevolg is dat ziekenhuizen die de norm niet meer kunnen halen, bepaalde operaties hebben laten vallen. Zo is concentratie opgetreden van de complexe kankerbehandelingen. De overgebleven ziekenhuizen voeren die operaties in elk geval voldoende vaak uit en dat wekt vertrouwen.

Uitkomstindicatoren
De volgende stap is het ontwikkelen van uitkomstindicatoren. Nee, dat is ook niet van vandaag op morgen geregeld. Zonder concensus lukt dat niet. Zorgverzekeraars die te hard van stapel liepen en zelfs strengere normen wilden hanteren dan de beroepsbeoefenaars, voelden zich genoodzaakt ijlings op hun schreden terug te keren. Dus zal het nog zeker vier jaar duren eer alle ‘stakeholders’ het eens zijn over de uitkomstindicatoren van de dertig verschillende aandoeningen die van overheidswege moeten worden opgesteld. Zilveren Kruis heeft de afgelopen vier jaar een veelbelovend project gerund waarin werkgroepen van zorgprofessionals voor ruim twintig aandoeningen kwaliteitsindicatoren hebben ontwikkeld. Die kunnen alvast als basis dienen.

Betrokkenheid
Een positief gevolg van al deze ontwikkelingen is dat professionals steeds meer betrokken zijn geraakt bij het ziekenhuis waarin zij werken. Vormden zij tien jaar geleden nog eilandjes in de organisatie, nu maken medisch specialisten veel meer deel uit van het hele zorgproces. En met hen hun behandelteams. Samenwerking tussen ziekenhuizen zit ook in de lift, denk aan de Santeon-ziekenhuizen. Allemaal goed voor de kwaliteit. Laat het zorgstelsel nog maar even lekker groeien. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.