Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn gaat ‘thuishulpcode’ verplicht opleggen

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaat de code voor fatsoenlijke inkoop van thuishulp verplicht opleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur. Oppositiepartijen zijn bang dat de AMvB een lege huls zal zijn. Dat bleek op 18 februari in een Kameroverleg over arbeidsmarkt in de zorg.
01RijnMartinvan300vws.jpg
Foto: VWS

Tienduizenden werknemers in de thuiszorg hebben hun baan al verloren. En het eind is nog niet in zicht. Volgende week is er meer bekend over de afloop van het debacle rond TSN. Maandag 23 februari loopt het aanbod van Buurtzorg Nederland af om driekwart van de zorg over te nemen via de Stichting Familiehulp. De vraag is hoeveel gemeenten hierop zullen ingaan. Kamerleden horen dat gemeenten bang zijn beticht te worden van staatssteun als ze één zorgaanbieder bevoordelen. 

Verplichte thuishulpcode voor fatsoenlijke inkoop
Staatssecretaris Van Rijn erkent dat de problemen op de arbeidsmarkt deels samenhangen met de bezuinigingen. Maar hij wijst er ook op dat hij er alles aan doet om de negatieve gevolgen te beperken. Niet voor niets heeft hij met de vakbonden en gemeenten begin december een akkoord afgesloten over fatsoenlijke inkoop van thuishulp, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en extra middelen voor omscholing en sociale vernieuwing. Van Rijn heeft ook de Code voor verantwoord marktgedrag thuisondersteuning laten opstellen. Gemeenten en zorgaanbieders ondertekenen die maar mondjesmaat. Eén op de vijf gemeenten en slechts negen zorgaanbieders. Daarom gaat Van Rijn een stap verder. De vrijblijvendheid gaat er vanaf. Hij laat de thuishulpcode vastleggen in een AMvB. Het concept wordt volgende week ter consultatie voorgelegd aan brancheorganisaties. ‘Hiermee wordt de negatieve spiraal in de thuiszorg doorbroken.’

Wat is een fatsoenlijk Wmo-tarief?
Als de AMvB van kracht wordt per 2017, dan is de thuishulpcode verplicht voor alle gemeenten en zorgaanbieders. Gemeenten moeten dan een fatsoenlijk Wmo-tarief aanbieden, waarmee zorgaanbieders hun werknemers fatsoenlijke Cao-lonen kunnen betalen. Dus geen dumptarieven meer, waarmee zorginstellingen minder krijgen betaald dan de kostprijs. Maar wat is een fatsoenlijk tarief? Daar wil Van Rijn zich niet op laten vastpinnen. ‘Is 23,46 euro een minimumtarief, zoals die staat in één van de rekenvoorbeelden in de thuishulpcode?’, vraagt CDA-Kamerlijd Mona Keijzer. Ze pleit voor een onderzoek om vast te stellen of gemeenten hun beloftes nakomen. Maar daar wil Van Rijn niets van weten.

Basistarief Wmo
SP-Kamerlid Renske Leijten wil weten of de voorwaarden die Buurtzorg stelt gelden als het minimum waar gemeenten aan moeten voldoen. Maar zo ver wil Van Rijn niet gaan. Hij steunt het reddingsplan van Buurtzorg, omdat dit volgens hem uitgaat van de gewenste vernieuwing van de thuiszorg. ‘Het vakmanschap van de zorgverleners staat centraal, de zorg wordt kleinschalig georganiseerd en er is weinig overhead.’ Leijten vindt dat de staatssecretaris zich er te gemakkelijk vanaf maakt door goede sier te maken met een reddingsplan van Jos de Blok zonder daar conclusies aan te verbinden. ‘De staatssecretaris wil geen landelijk tarief afspreken. Laat hij dan op zijn minst in de AMvB gemeenten verplichten een basistarief af te spreken. Als hij dat niet doet, is zijn plan een lege huls.’

 

Of registreer u om te kunnen reageren.