Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Winst

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Als alle terugblikken op tien jaar zorgstelsel iets duidelijk maken, is dat er geen ideaal systeem is.
Carina_450.jpg

Het oude ziekenfondssysteem leidde tot voorkeursbehandelingen en wachtlijsten.

Budget
Denk aan de verhalen over dokters die hele vrijdagen op de golfbaan doorbrachten omdat ze door hun budget heen waren. In het ‘nieuwe’ systeem, sinds 2005 alweer, zijn er nauwelijks wachtlijsten. De kritiek is nu dat de kosten de pan uitrijzen, er te veel verschillende verzekeringspolissen zijn en dat de prijzen niet inzichtelijk zijn voor de consument. Het stelsel zou te veel zijn gericht op productie draaien en winst maken. Tja. Wat willen we eigenlijk?

Marktwerking
De regering wilde een toekomstbestendig zorgstelsel dat is gericht op marktwerking. Het idee: dan concurreren ziekenhuizen en zorgverzekeraars op prijs en houden we de kosten in de hand. Nu kopen de zorgverzekeraars in op prijs x volume, waardoor het interessant is zoveel mogelijk productie te draaien. Maar daar is alweer wat aan gedaan, want er zijn met de sector productieplafonds afgesproken waardoor een kostenexplosie is ingedamd. Er was ooit een wetsvoorstel waarin staat dat ziekenhuizen winst mogen gaan uitkeren, maar dat is intussen zo politiek gevoelig geworden dat het er deze kabinetsperiode waarschijnlijk niet meer van zal komen. Die mogelijke productieprikkel staat dus even in de ijskast.

Zorginkoop
Patiënten willen de beste zorg voor de beste prijs. Die prijzen vloeien voort uit afspraken tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De zorgverzekeraars zijn niet op de hoogte van de exacte kostprijs want dat is concurrentiegevoelige informatie. Een ziekenhuis is een bedrijf, of moet daarop lijken en kan dus niet volledig transparant zijn. Om maar eens een populaire vergelijking aan te halen: als ik met mijn auto naar de garage ga, krijg ik wel een gespecificeerde rekening, maar ken ik ook de inkoopprijs van de onderdelen niet. Of het uurtarief redelijk is, dat mag ik hopen. En of alles is gedaan wat er op de rekening staat, kan ik niet controleren.

Zorgverzekeraars
Daarvoor hebben we zorgverzekeraars. Zij onderhandelen namens patiënten met zorginstellingen en dat is nodig. Ik moet er niet aan denken dat ik als patiënt zelf iedere keer met een dokter moet gaan onderhandelen over de zorg en wat die gaat kosten. Dat valt bij een nieuwe auto al niet mee, laat staan als je een ernstige ziekte onder de leden hebt en dus emotioneel betrokken bent. Prijsvoordeel valt in je eentje ook al nauwelijks te behalen. Dus die vergelijking tussen een dokter bezoeken of je auto naar een garage brengen, moet nu maar eens verleden tijd zijn.

Behandelprijs
Wat wel gek is, is dat patiënten ook geen zicht hebben op de behandelprijs die de zorgverzekeraar heeft onderhandeld met het ziekenhuis. Zo kan je als kritisch zorgconsument nooit een goede prijsvergelijking maken tussen ziekenhuizen. Als we het hebben over transparantie, zou de hele keten transparantie moeten betrachten, dus ook zorgverzekeraars. Dat zal er wel niet inzitten, ook zorgverzekeraars moeten concurreren.

Nationale zorgverzekering
De SP wil nu terug naar een nationale zorgverzekering en een nationale zorgverzekeraar. Mocht dit ooit gebeuren dan zal de omvorming weer enorme kosten met zich meebrengen. En wat gaan alle werkloze zorgverzekeraars van nu dan doen? Je kan er kritiek op hebben, maar niemand weet wat er was gebeurd als het oude zorgstelsel was blijven voortbestaan. De kosten zouden in elk geval zijn gestegen, want: meer mensen en meer zorg omdat mensen langer leven.

Kwaliteit
Misschien moeten we accepteren dat zorg nu eenmaal duur is. We willen allemaal de beste zorg als het zo uit komt. Die zorg is nog steeds van hoge kwaliteit. Sterker nog: kwaliteit is een belangrijk onderwerp geworden. Dokters ontwikkelen kwaliteitssystemen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars zetten kwaliteitsprojecten op waarvan uiteindelijk de hele zorg kan profiteren. Dat zou ik winst noemen. 

2 REACTIES

  1. Winst is nodig om de kwaliteit van zorg te handhaven, echter de kosten van de zorg moeten wel transparant zijn. Het voeren van DBC’s, waarbij TE veel keuzes mogelijkheden zijn, maakt de zorg onnodig duurder! Maak de facturering eenvoudiger, efficiënter en vooral minder tijdrovend dat leidt tot een echte besparing en heeft geen invloed op de kwaliteit van zorg. Hier moet de zorg een inhaalslag in maken, omdat ‘’bewust’’ misbruik en fraude plegen van ons zorgstelsel het onnodig ‘’duur’’ maakt. Laat marktwerking leiden tot specialisten per vakgebied in de zorg!

  2. Lees alle reacties
  3. Tja.. hoeveel dokters zouden dat nou zijn geweest? Enig idee? Nee. Beeldvorming
    Omvorming naar een Single Payer: Gaat miljarden kosten. Fatsoenijk Bewijs hiervoor: zero. Beeldvorming.
    Kwaliteit: inhoudsloos begrip…
    Bloggen is niet zo moeilijk..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.