Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tanks of tilliften?

Honderd miljoen extra voor de kwaliteit van verpleeghuizen is niet genoeg. Hoeveel miljoen is dan wel genoeg?
Wouter_2016_450.jpg

De verpleeghuiszorg krijgt 100 miljoen extra, zo luidt het nieuws van vorige week. Het voor zorgkantoren beschikbare Wlz-kader stijgt hierdoor van 19,3 miljard naar 19,4 miljard. En, zo schrijft het ANP, bronnen rondom de minsterraad beweren dat hier zo net voor de verkiezingen nog wel eens geld bovenop kan komen. 100 miljoen is volgens zorgaanbieders in ieder geval veel te weinig; een druppel op een gloeiende plaat zelfs. De aloude vraag dringt zich op wanneer het wél genoeg is. Hierover braken menig instituut en hoogleraar al het hoofd. Volgens de opstellers van het manifest van Hugo Borst is het simpel; er moet genoeg geld zijn om te allen tijden twee geschoolde medewerkers op een groep van acht cliënten te hebben staan. Brancheorganisatie ActiZ heeft dat voor ons even in euro’s omgezet. Als we uitgaan van dit zogenoemde ‘vier ogen, vier handen’-principe van gekwalificeerd personeel gedurende 16 uur per dag, dan is er 1,5 tot 2 miljard euro extra budget nodig voor verpleeghuiszorg.

De grens
Het is makkelijk om te zeggen dat we nog een paar miljard bovenop de 95 miljard moeten gooien die we nu al jaarlijks aan de zorg uitgeven. De zorguitgaven zijn sinds 1972 immers onafgebroken gestegen: van 8 procent naar 13 procent van het bruto binnenlands product. Maar zouden we niet eens met z’n allen moeten vaststellen waar de grens ligt? Op dit moment worden de zorgkosten voor het grootste deel collectief georganiseerd en gefinancierd. Hierdoor draagt volgens berekeningen van het Centraal Planbureau een modaal gezin op dit moment bijna een kwart van zijn inkomen af aan zorgpremies. Dit kan volgens het planbureau in 2040 oplopen tot tussen de 30 en 45 procent van het inkomen.

Boze wereldpolitiek
Ik draag de zorg een heel warm hart toe en wens de allerbeste kwaliteit voor iedereen die het nodig heeft. En ooit zal ik zorg zelf hard nodig hebben. Maar als we er 45 procent van ons totale inkomen aan kwijt zijn, dan is er iets goeds mis. Goede zorg is een van de allerbelangrijkste zaken in een maatschappij maar er moeten ook nog andere dingen geregeld worden. Om het maar eens in het licht van de grote, boze wereldpolitiek te zetten: de Amerikanen hebben ons zojuist medegedeeld dat we het kunnen vergeten wat betreft NAVO-steun. Trump tolereert geen Europees ‘free riden’ meer op Amerikaanse defensiedollars. Dus wellicht moeten we eens denken aan 100 miljoen bovenop het schrale defensiebudget, aangezien dat nu lager ligt dan in de barre jaren ’20 en ’30.  Tanks in plaats van tilliften, voordat we na de Krim ook de rest van de Oekraïne en Finland aan de Russen verliezen. Of investeer in ieder geval in windmolens zodat we niet in de kou zitten als Poetin de gaskraan dichtdraait.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dat Trump iets niet accepteert is geen argument, die man is een levend bewijs dat bezuinigen op de GGZ het stomste is wat je kunt doen. 🙂 Even serieus, er is nog veel te besparen door stoppen van de marktwerking en snijden in de bureaucratie in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.