Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Leaseconstructie maakt zorg onnodig duur’

Wim Groot
Henriëtte Maassen van den Brink
De operatiekamers van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) zijn sinds kort eigendom van technologiebedrijf Siemens. Het ziekenhuis in Goes least de operatiekamers en de medische apparatuur voor een periode van tien jaar van Siemens.
Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink
Premium

Al eerder sloot het ADRZ

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    8 REACTIES

    1. Ik las uw artikel op koningsdag. De inhoud heeft de feestvreugde niet vergroot. Zelfs na enkele keren het artikel gelezen te hebben is mij niet duidelijk geworden wat de kern van de boodschap is. Zo wordt voor de opmerking "Zoals iedereen weet is leasing duurder dan kopen" geen (wetenschappelijke) onderbouwing gegeven. Dat zal ook wel lastig zijn omdat deze boute bewering pertinent onwaar is. Nog sterker leasing, zeker van digitale en medische apparatuur, is goedkoper dan kopen. De afhankelijkheid van banken is een juiste constatering. Leasing bij bankonafhankelijke partijen maakt bedrijven en instellingen juist minder afhankelijk van banken. Wat wordt bedoeld met kopen? Betalen met geld van rekening courant leningen? Er wordt de laatste tijd door uw collega's aandacht gevraagd om de wetenschap meer serieus te nemen. Ik heb mijn sterke twijfels of dit artikel hieraan bijdraagt. Kortom beste hoogleraren ik ben gaarne bereid u een college leasing te geven zodat u instaat bent op meer wetenschappelijke gronden dit soort artikelen te schrijven. Charles de Water Medi Lease Nederland.

    2. Lees alle reacties
    3. [2/2] En het ziekenhuis dat (per direct) gefaciliteerd wil worden om hun expertise optimaal in te kunnen zetten: het aangehaalde voorbeeld van de aanschaf van een operatiekamer versus het daadwerkelijk mensen kúnnen opereren.
      Behandelkamers as a service zijn net als de operatiekamers nieuwe economie welke ziekenhuizen kans geven om te focussen op datgeen wat ze echt goed kunnen en de middelen daarvoor door anderen laten verzorgen wat weer hun expertise is. In onze beleving staan we slechts aan de vooravond; evenals bij digitaal persoonlijk leren in het onderwijs; of openbare verlichting en dergelijke binnen gemeenten en zien we straks zelfs dat we privé onze wasmachine in eenzelfde structuur gebruiken zonder er eigenaar van te zijn.
      Nederland BV least op jaarbasis tussen de 5 en 6 miljard ( bron NVL) ; veel ervan zal omgezet gaan worden in serviceconcepten waarbij niet alleen het middel maar ook de diensten en services daaromheen vast onderdeel ervan zullen zijn.
      En inderdaad, bedrijven die hun werk hiervan maken doen dit niet voor niets. Net als dat de bakker zijn brood niet gratis weggeeft en de hoogleraar /onderwijzer een arbeidsloon vraagt voor zijn lessen. Gelukkig realiseren al die Nederlandse leaserijders zich dat ook, net als de beleidsmakers in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. Nu de hoogleraren Economie nog…
      Bart J. Creemers
      Strategic Operations Director Econocom Healthcare

    4. [1/2] Een onbegrijpelijk ouderwetse kijk op de huidige financieringsmogelijkheden en een zeer beperkte kennis van de zich snel ontwikkelende samenleving. Hoogleraren Economie Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink slaan met hun stukje over durfkapitaal in de zorg (Zorgvisie, 25 april) de plank volledig mis!
      Dat veel ziekenhuizen steeds meer gebruik maken van nieuwe financieringsmogelijkheden is duidelijk. Echter, de veronderstelling dat deze ontwikkeling ‘vrijwel volledig’ voortkomt uit de aloude afhankelijkheid van banken klopt natuurlijk niet. En dat in hun pleidooi voor het aantrekken van risicodragend kapitaal de leaseconstructie eenzijdig weggezet wordt als duurkoop is ook een misvatting van jewelste.
      Zouden alle leaserijders in Nederland, zakelijk én particulier, dan willens en wetens teveel betalen? En zouden al die zorgorganisaties, overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven, kortom al onze klanten, alleen met ons in zee gaan omdat ze niet bij de banken terecht kunnen voor hun financiering? Nee, natuurlijk niet!
      Het gaat hier namelijk om veel meer dan alleen het financieren van een behoefte. Anno 2017 realiseren we ons meer en meer dat niet het bezit maar het gebruik van middelen en faciliteiten essentieel is! De leaserijder die mobiliteit koopt zonder alle bijkomende randzaken als autobezit, onderhoud, verzekeringen, belastingen, afschrijving en recycling.

    5. Met interesse en verbazing heb ik dit ongenuanceerde artikel gelezen. Typisch ‘ik heb de klok horen luiden, maar ik weet niet waar de klepel hangt’. Volgens mij geschreven met een politiek motief?! Men kan een discussie/mening hebben over de afhankelijkheid van het ziekenhuis richting de leverancier, maar vanaf de zijlijn beweren dat voor ADRZ ‘lease duurder is dan kopen’ is onzin. Daarnaast ga ik graag inhoudelijk de discussie aan met de hoogleraren over ‘lease’ (financial ? operational? full service?) en andere interessante asset gebaseerde oplossingen die tegenwoordig een significante toegevoegde waarde leveren voor veel (zorg)ondernemingen.
      Steven Berkouwer – CHG-MERIDIAN

    6. De Nederlandse zorginstellingen hebben naast hun ‘core business’ honderden mensen in dienst werkzaam voor het interne ziekenhuis bouwbureau. Naast deze ‘buiten core’ activiteiten en gerelateerde hoge interne kosten zien we grote faalkosten ontstaan in veel bouwprojecten op de ‘snijvlakken’ van technologieën, werkprocessen, logistiek en ownership.
      Siemens neemt de gehele (bouw)verantwoording, risico management, technische en logistiek implementatie, en gerelateerde workflow(s) over in dit soort turnkey projecten. Zelfs meedenkend over clinical workflows en (internationale)benchmark modellen over diverse klinische processen. Ter realisering van een hogere kwaliteit en lagere kosten.
      Hierover durven we zelfs 10 tot 15 jarige afspraken te maken met ziekenhuizen die daar significant aantoonbaar lagere kosten mee realiseren.
      Het is dan wel erg triest om te lezen dat enkele Hooggeleerden dit vergelijken met het leasen van een auto. Er is nog veel te doen in de Nederlandse zorglandschap!
      M.C.J. Smaling, CEO Siemens Healthcare

    7. Niet duidelijk wordt in het artikel of het operational of financial lease is. Evenmin wordt duidelijk of tot de voorwaarden behoort dat technologische aanpassingen tot het contract behoren. Het aanmerken als "duur" kan dan wel eens in een ander daglicht komen te staan.

    8. Mijn inzien wordt er wel erg luchtig beweerd dat leasen duurder is dan kopen, en het vergelijk van een leaseauto met een operatiekamer is op zijn minst bijzonder.
      Het gaat om wijze van financieren, en als het met risicodragend vermogen zou zijn gefinancierd valt nog maar te bezien of het goedkoper uit zou vallen. Volgens mij worden er wat veel variabelen hier buiten beschouwing gelaten.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.