Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De miljardentegenvaller

Redacteur Zorgvisie
Een volgend kabinet heeft volgens de NOS en Telegraaf minder te besteden dan verwacht. De voornaamste boosdoener zou het ministerie van VWS zijn, dat beloofde enkele miljarden te investeren in de verpleeghuiszorg. Zelfs als het klopt, waarom wordt het dan gezien als een onverwachte tegenvaller van VWS?
Puck_2016.jpg

Slecht nieuws, vonden verschillende media vandaag: een volgend kabinet heeft minder geld te besteden dan waar oorspronkelijk op was gerekend. Flink minder ook: in plaats van een overschot van 3,5 miljard euro blijkt er nu namelijk sprake te zijn van een tekort van 1 miljard.
Dat meldt de NOS, op basis van anonieme bronnen in Den Haag, op de dag dat de voorjaarsnota wordt besproken in de ministerraad. Ook dagblad de Telegraaf schrijft over een mogelijk tekort (“Paniek om miljardentegenvaller”) en meldt dat partijen die aan de onderhandelingstafel hebben gezeten ‘ruw wakker zijn geschud’ door de nieuwe berekeningen.
De belangrijkste veroorzaker van het tekort volgens deze media: het ministerie van VWS, dat voor de verkiezingen besloot om extra geld vrij te maken voor de verpleeghuiszorg in Nederland. In totaal werd er 2,1 miljard euro beloofd om de kwaliteit te verbeteren van verpleeghuizen die nu nog minder goed presteren.

Dat leidt volgens de media nu dus tot een tekort van 1 miljard euro. Een flink bedrag, maar volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem klopt dit helemaal niet. Ondanks tegenvallers heeft het kabinet volgens hem ook volgend jaar gewoon nog een begrotingsoverschot. Maar zelfs als er een tekort van een miljard zou zijn, waarom wordt dit bestempeld als een tegenvaller van VWS? Voor de verkiezingen regende het beloften van de politieke partijen om geld vrij te maken voor de verpleeghuiszorg. De ene partij beloofde nog meer dan de andere en de miljoenen vlogen kiezers om de oren. Want dat er iets moest gebeuren om de verpleeghuiszorg te verbeteren, daar was iedereen het over eens. De gezondheidszorg, en dan vooral de ouderenzorg, werd door veel kiezers beschouwd als een van de belangrijkste verkiezingsthema’s. Ook in de Tweede Kamer bleek er niet al te veel onenigheid te zijn over de verpleeghuiszorg, bijna alle partijen wilden die zo snel mogelijk verbeteren en stemden in met een plan om er fors in te investeren.  

Een echte verrassing is het dus niet dat er meer geld naar de verpleeghuiszorg gaat. En ja, dat heeft gevolgen voor de begroting van de overheid. Maar is dat dan een tegenvaller? Misschien moeten we het iets anders bekijken. Even niet alleen kijken naar wat het kost, maar ons ook realiseren dat er geld wordt besteed aan een sector die iedereen belangrijk vindt.    

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.