Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zzp’s belemmeren zorg aan huis

Ouderen die thuis veel zorg krijgen, gaan erop achteruit door de indicatiestelling in zorgzwaartepakketten (zzp’s). Bij een herindicatie krijgen zij een zzp toegekend voor minder uren zorg dan ze voorheen kregen.

Mensen die thuis onplanbare zorg nodig hebben of een beschermde woonomgeving, krijgen bij een nieuwe beoordeling door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie ‘verblijf’. Bij die indicatie omschrijft het CIZ de nodige ondersteuning en zorg sinds 1 juli 2007 altijd als een zzp, de bekostigingsvorm die vanaf 2009 voor de intramurale zorg zal gelden. De toegekende zzp’s zijn doorgaans lager dan de optelsom van zorgfuncties – de bekostigingsvorm van de thuiszorg – die de cliënt voorheen kreeg. Dit terwijl men een herindicatie aanvraagt omdat méér zorg nodig is.

Oppassen voor herindicatie

Brancheorganisatie ActiZ krijgt veel vragen van leden die in problemen komen, zegt beleidsmedewerker Constance Beeker. “Zzp’s zijn bestemd voor intramurale zorg, die volgens VWS efficiënter kan plaatsvinden dan zorg bij mensen thuis. Daarom zijn zzp’s lager dan functiegerichte indicaties. Wij adviseren leden om te bedenken dat de kans heel groot is dat ze na een herindicatie slechter af zijn.”

Achttien procent minder uren

Bureau HHM heeft becijferd dat de zzp’s voor thuiswonende ouderen gemiddeld 82 procent bedragen van de huidige geleverde zorg en 75 procent van de indicatie in functies. Toch stijgt naar zijn schatting de vergoeding voor een ‘volledig pakket thuis’ voor veertig procent van deze groep. Maar alleen intramurale instellingen kunnen aanspraak maken op deze voorlopige regeling.

CIZ houdt vast aan ‘verblijf’

Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen, een voormalig verzorgingshuis waar wonen en zorg gescheiden zijn, is een van de gedupeerde aanbieders. “Dit gaat ons minstens tienduizend euro per maand kosten”, vertelt directeur Gerard Verhulst. Vrijwel alle cliënten hebben in het verleden een indicatie voor verblijf gekregen, opdat de zorgorganisatie een vergoeding kon krijgen voor welzijnsfuncties en beschermd wonen. Dat wreekt zich nu. “We hebben tegen het CIZ gezegd: beschermd wonen kan ook zonder verblijf, daar is onze extramuralisering juist op gericht. Maar het CIZ zegt: ‘Nee, wij móeten die indicatie afgeven.’”

‘Het is dramatisch’

Ook de extramurale Stichting De Wielborgh in Dordrecht gaat er bij de herindicaties op achteruit, tot tien uur per cliënt per week. “Het is echt dramatisch”, zegt directeur Christine Baas. “Als dit zo doorgaat, gaan we met de extramurale zorg een rare toekomst tegemoet.” Het zorgkantoor adviseert om geen herindicaties meer aan te vragen, vertelt beleidsadviseur Vera Rasing. “Maar je doet dat natuurlijk niet voor niets.”

Tweede Kamer

ActiZ heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Beeker: “De zzp’s zouden pas in 2009 financiële gevolgen hebben, maar dat geldt niet voor deze groep cliënten. Er moet op z’n minst een overgangsregeling komen.”

Een woordvoerster van VWS stelt in een reactie dat “regels belangrijk zijn, maar dat in de dagelijkse praktijk goed moet worden gekeken naar de praktische toepassing”. En dat CIZ zijn werk goed doet: “Indicatiestelling draait om objectieve kenmerken van cliënten, niet om hun woonwens.” (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.