Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Conferentie: De ziel, medisch bekeken

't Hoge Licht, Driebergen
127 Algemeen

Details evenement

17 november 2012
10:00 uur
't Hoge Licht, Driebergen
CMF Nederland

Het thema van de conferentie is het spanningsveld tussen de strikt medische insteek – in alle variaties: chirurgie, psychiatrie, huisartsgeneeskunde – en de zorg voor “de ziel”.

Voor deze conferentie hebben we sprekers uitgenodigd met een diverse achtergrond en deskundigheid om hun kennis en ervaring met ons te delen.

De dag zal na een korte opening beginnen met een lezing door dr. Hanneke Schaap, psycholoog en theoloog. Bij haar lezing zal zij delen van haar eigen studie over psychologische processen in religie, religieuze ervaring en religieuze praktijken. Hoe heeft de spirituele toestand van de patiënt invloed op (lichamelijke en psychische) ziekte en op het effect van de behandeling?

Vervolgens zal dr. Adriaan Mostert, trauma en orthopedisch chirurg, een lezing houden. Hij heeft een affiniteit met het thema. Want ook in zijn medische werk praktiseert hij dit al vele jaren: mensen niet alleen met hun lichamelijke probleem zien maar hen ook als mens, als goddelijk schepsel benaderen. Welke ervaringen heeft hij zoal? Wat is zijn motivatie? Hoe reageren collega’s hierop?

Bij de workshops is er mogelijkheid te horen hoe collega’s een weg gevonden hebben of aan het vinden zijn in het omgaan met deze thematiek.