Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie, Contactgericht werken in de laatste levensfase

De Werelt, Lunteren
184 Algemeen

Details evenement

07 oktober 2013
09:00 uur
De Werelt, Lunteren
StudieArena
035-5394005
€ 330,-

Cliënten met een gevorderd stadium van dementie worden veelal niet gezien als (terminaal) palliatieve patiënten. Ook krijgen zij niet altijd de zorg die bij de laatste levensfase past. Bovendien is er, mede door het Deltaplan Dementie, veel meer aandacht voor onderzoek naar dementie, terwijl juist de contactgerichte zorg voor deze cliënten zo belangrijk is.

Het echt contact maken met de cliënt is niet vanzelfsprekend. Zeker in de laatste levensfase worden de verbale mogelijkheden tot communicatie steeds minder. De vraag is hoe je dan echt in contact kan komen met de cliënt. Hoe bespreek je ethische dilemma’s en hoe praat je überhaupt over de zin van het leven en de dood? Hoe signaleer je pijn en anticipeer je op onrustig of angstig gedrag? Wat is het belang van omgevingsfactoren voor het comfort en welbevinden? En hoe betrek je de familie en maak je verbinding tussen multidisciplinaire netwerken?
 
Deze en vele andere vragen komen aan de orde tijdens het Landelijk Congres Palliatieve Zorg en Dementie. Een veelzijdig congres over contactgericht werken en de zorg voor mensen met dementie in de laatste levensfase. Het congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met V&VN Palliatieve Zorg, Vilans en het Radboud Alzheimer Centrum. Het congres vindt plaats op 7 oktober 2013 in De Werelt in Lunteren.
 
Naast een aantal inspirerende plenaire lezingen kunt u uw eigen programma samenstellen. U heeft de keuze uit 27 sessies in verschillende werkvormen. Zo is er aandacht voor:

  • Complementaire zorg
  • Spiritualiteit en zingeving
  • Ethiek
  • Communicatie en bejegening
  • Muziek en kunst
  • Probleemgedrag
  • Medicatie en pijn
  • Beleid en organisatie


Accreditatie
Voor dit congres wordt accreditatie aangevraagd bij Kwaliteitsregister V&V, Verpleegkundig Specialisten Register, ADAP, SKGV, BAMw en ABAN.