Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Publiekslezing "Antibiotica voor alledaagse infecties: wat iedere Nederlander moet weten!"

UMC Utrecht, Utrecht
195 Algemeen

Details evenement

10 december 2013
UMC Utrecht, Utrecht
UMC Utrecht
088 7557483
Gratis

Iedere Nederlander heeft minstens één of twee keer per jaar een infectieziekte. Dat kan uiteenlopen van een verkoudheid tot een longontsteking, een blaasontsteking, of bijvoorbeeld een schimmelinfectie tussen de tenen. En daarbij komen veel vragen op. Hoelang duurt het, ben ik besmettelijk voor anderen. Maar ook: wat kan ik er zelf aan doen, of, moet ik ervoor naar de dokter? Als het te lang duurt of men zich om andere redenen zorgen maakt, dan denkt men al snel aan een antibioticum. Huisartsen krijgen dan ook dagelijks het verzoek om een “penicilline-kuurtje”. Elke twee jaar krijgt iedere Nederlander –gemiddeld genomen- één penicillinekuur van de huisarts.

Antibiotica redden levens, maar de kranten staan ook vol met alarmerende berichten. Er worden teveel antibiotica gebruikt, bacteriën worden er ongevoelig voor en antibiotica zouden hierdoor in de toekomst niet meer werkzaam zijn. Hoe komt dit nu en hoeveel last hebben of krijgen we hiervan? En nog belangrijker: wat kunnen wij hier met elkaar aan doen?

Wanneer schrijft uw huisarts nu wel een antibioticum voor en wanneer niet? Hoe goed doet de Nederlandse huisarts dit nu en hoe gaat dit in andere Europese landen?

Al deze vragen worden tijdens de publiekslezing van 10 december beantwoord. Daarnaast is er uiteraard ook ruimschoots tijd voor vragen uit de zaal. U krijgt nuttige informatie waar uzelf in het dagelijks leven wat aan hebt!

Voor meer informatie en inschrijven: www.umcutrecht.nl/publiekslezingen