Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

De behandeling van chronische pijn: Een uitdaging!

Softwareweg 7, Amersfoort
256 Algemeen

Details evenement

11 april 2013
18:15 uur
Softwareweg 7, Amersfoort
Medinello
info@medinello.nl
033-7630407
50

Achtergrond
Chronische pijn van het bewegingsapparaat is bij patiënten een veel voorkomend klachtenbeeld waar iedere arts regelmatig mee te maken heeft. Meer dan twee miljoen volwassenen in Nederland hebben dagelijks pijn. Vaak leiden onderzoek en behandeling, ondanks veel geduld en inspanning, tot weinig succes en de patiënt functioneert niet meer goed privé en op het werk. Dit is niet alleen een onbevredigend resultaat voor de patiënt, maar ook voor de partner en de werkgever en leidt niet zelden tot conflicten.
 
Gelukkig is er een andere meer succesvolle aanpak, gebaseerd op de nieuwste inzichten en kennis over pijn. Een gedragsgeoriënteerde aanpak als onderdeel van een integraal programma leidt tot gunstige resultaten. Chronische pijn wordt gezien als een multi-dimensioneel probleem, waarbij zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren een rol spelen. Er is in toenemende mate bewijs dat

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) het emotionele, fysieke en sociale functioneren van patiënten met chronische pijn kan verbeteren. Deze aanpak kenmerkt zich door multidisciplinaire samenwerking. Dit vraagt om een duidelijke afstemming van wat iedere hulpverlener bijdraagt aan het herstelproces van de patiënt.

De resultaten liggen niet op het gebied van het oplossen van de pijn, maar de patiënt leert beter te functioneren met de pijn, kan zijn werk weer hervatten en maakt minder aanspraak op de medische zorg. De gedragsgeoriënteerde aanpak vraagt om een goede samenwerking die al begint in de spreekkamer van de verwijzende arts.

Hierbij nodigen wij artsen en therapeuten uit om kennis te laten maken met ACT en de basisprincipes van omgaan met mensen met chronische pijn om zo te streven naar een onderlinge goede samenwerking.