Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Lerend vermogen van mensen met dementie

't Spant!, Bussum
1109 Algemeen

Details evenement

10 juni 2013
09:30 uur
't Spant!, Bussum
StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ in samenwerking met het Alzheimer Centrum Nijmegen en het lectoraat Psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool
info@studiearena.nl
035-5394005
330

Vergroten zelfredzaamheid en kwaliteit van leven

Mensen met dementie kunnen nog van alles leren. Dit gegeven - bij velen onbekend - biedt perspectief op meer zelfredzaamheid en kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Hoe kunnen (case)managers, zorgverleners en familieleden dat lerend vermogen beter benutten?

Die vraag staat centraal tijdens het Landelijk Congres Lerend vermogen van mensen met dementie op 10 juni 2013 in ’t Spant in Bussum. Het congres wordt georganiseerd door StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ in samenwerking met het Alzheimer Centrum Nijmegen en het lectoraat Psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool.

Het congres is de vierde editie, waarbij deels het programma van eerdere edities wordt herhaald, maar waaraan ook nieuwe inleidingen en workshops zijn toegevoegd. Zo wordt op dit congres de nieuwe handleiding over ‘foutloos leren’ gelanceerd. Deze handleiding is gebaseerd op het onderzoek dat naar foutloos leren wordt gedaan bij de Radboud Universiteit Nijmegen, in combinatie met ervaringen uit de dagelijkse praktijk.

Familieleden en zorgverleners zijn vaak geneigd om mensen met dementie allerlei werkzaamheden uit handen te nemen. Dat is lang niet altijd nodig. Mensen met dementie kunnen nog van alles zelf doen en leren. Dat scheelt zorgverleners en familie werk en belasting en levert de persoon met dementie veel meer eigenwaarde op.

Een goede reden om een landelijk congres te wijden aan de leervaardigheden van mensen met dementie. We staan onder andere stil bij algemene dagelijkse activiteiten in huis en bij het leren van het gebruik van moderne hulpmiddelen en technische apparaten. We laten zien hoe je mensen met dementie kunt motiveren, activeren en aanleren om bijvoorbeeld zichzelf te wassen of sociaal contact te onderhouden. Ook wordt besproken hoe mensen met dementie bepaald probleemgedrag kunnen afleren, als alternatief voor medicatie. Nieuw zijn de sessies waarin we aandacht besteden aan observatie en interpreteren, stemmingsmanagement en de praktische toepassing van de handleiding voor foutloos leren.

Plenaire sprekers zijn onder anderen Prof.dr. Roy Kessels, hoogleraar neuropsychologie Alzheimer Centrum Nijmegen over de theorie van het leren en het lerend vermogen in de verschillende stadia van het dementieproces. Dr. Daniëlle Boelen, GZ-psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen introduceert een nieuw stappenplan om foutloos leren in de praktijk te brengen. Een mantelzorger vertelt hoe hij, in de dagelijkse zorg voor zijn dementerende vrouw, bewust omgaat met het aan- en afleren van bepaalde handelingen.

Na afloop van het congres ontvangen alle deelnemers een gratis exemplaar van het boek 'Opnieuw geleerd, oud gedaan'. Een uitgave waarin het lerend vermogen van mensen met dementie centraal staat. Zie voor meer informatie over het boek: www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl.

Het complete congresprogramma staat op http://www.studiearena.nl.