Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Het Online Ziekenhuis: nieuwe vormen van samenwerking in de zorg en de rol van IT ondersteuning

UMC Utrecht, Utrecht
249 Algemeen

Details evenement

07 juni 2013
09:30 uur
UMC Utrecht, Utrecht
Julius Academy, UMC Utrecht
0887569257
225

Afstemming van zorg en communicatie met patiënten en externe partners wordt steeds belangrijker voor het leveren van goede en efficiënte zorg in ziekenhuizen. Zorg ICT krijgt daarbij een steeds centralere rol. Een rol bij het verbinden van patiënten, het verbinden van externe partners en bij het leveren van integrale dienstverlening. Belangrijk doel hierbij is het ondersteunen of verbeteren van gezondheid van patiënten en de gezondheidszorg (eHealth). De wijze waarop Zorg ICT daarvoor wordt gebruikt verschilt nogal en er bestaan een aantal goede en slechte voorbeelden van hoe ICT goed en efficiënt kan worden ingezet.

Daar gaat dit congres over: ‘Nieuwe vormen van samenwerken in de zorg en de rol van IT ondersteuning’. Niet alleen ervaringen van het UMC Utrecht komen aan bod maar ook die van collega-instellingen en van een expert uit Denemarken, een land waar men veel ervaring heeft met de invoering van integrale dienstverlening. Daarnaast zijn er mooie initiatieven voor sneldiagnostiek voor patiënten met darmkanker, een eczeemportaal waar patiënten zorg op afstand kunnen ontvangen en initiatieven zoals in het Diakonessenhuis om hulpverleners in het ziekenhuis met externe partners te verbinden. Door het verschil in Zorg ICT ontstaan er verschillen tussen ziekenhuizen in kwaliteit van zorg, tevredenheid van patiënten en hulpverleners, en doelmatigheid van de geleverde zorg. Het is belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van ICT applicaties die bewezen effectief zijn en die ook door andere ziekenhuizen worden gebruikt. Zo is de kans het grootst dat de geleverde zorg efficiënt is en goed is afgestemd. Daarnaast kan er gedegen onderzoek worden gedaan naar de kwaliteit van de gebruikte software. Door het systematisch verbeteren van applicaties kan de zorg beter worden afgestemd op patiënten (eigen regie) en externe partners (ketenzorg).