Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

'Samen duidelijk over agressie'

Theater Spant!, Bussum
389 Algemeen, Reed Business / Zorgvisie

Details evenement

23 september 2013
13:30 uur
Theater Spant!, Bussum
Sociale partners van actieplan Veilig Werken in de Zorg
0

Agressie tegen medewerkers van (jeugd)zorgorganisaties komt nog te vaak voor. Iedereen is het eens dat dit ontoelaatbaar is, of het nu verbale intimidatie of daadwerkelijk fysiek geweld is. Maar hoe zorg je er nu voor dat beleidsplannen en protocollen echt duidelijke resultaten opleveren op de werkvloer? Hoe creëer je samen duidelijkheid over waar je met elkaar de grens trekt? Hoe kun je aangifte doen als een incident echt uit de hand is gelopen? En wat kun je leren van de succesvolle aanpak van andere organisaties? 

Op maandagmiddag 23 september krijg je tijdens het landelijke symposium ‘Samen duidelijk over agressie’ inspiratie en praktische informatie over het terugdringen van en omgaan met agressie tegen zorgverleners.

Het symposium is georganiseerd voor medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (GGZ), de gehandicaptenzorg (GHZ), de jeugdzorg (JZ), de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg (VVT) en de ziekenhuizen, zowel algemeen, categoraal als academisch en revalidatiecentra (ZKH). Het programma is vooral interessant voor werknemers in de (jeugd)zorg en hun leidinggevenden die in de praktijk te maken hebben met agressie. 

Programma

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal samen met bestuurders van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg de communicatiecampagne aftrappen.
Vervolgens krijgen we onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek een inspirerend kijkje in de keuken bij zorgorganisaties die vertellen hoe zij het aantal incidenten concreet hebben verminderd.
Aansluitend onderzoeken we samen met ethica Marianne Waling hoe duidelijk we durven zijn door ons uit te spreken over dilemma’s en stellingen rondom agressie in de zorg.

Na de pauze vertellen vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie over het (anoniem) doen van aangifte en het verhalen van schade.
Ten slotte gaan we in gesprek met Minie de Vries, casemanager bij CCE en teamleider bij Altrecht. Zij licht toe hoe ze bij Altrecht agressief gedrag van ‘complexe’ cliënten hanteerbaar hebben gekregen. 

Na afloop krijg je ondersteuningsmaterialen mee om de gloednieuwe communicatiecampagne van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ een plek te geven in je eigen organisatie. 

Inschrijven

Het symposium ‘Samen duidelijk over agressie’ is op maandag 23 september 2013 van circa 13:30-16:30 uur in theater Spant! in Bussum. Toegang voor het symposium is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. En omdat we het toejuichen als jullie samen komen, kun je je alleen met twee personen tegelijk opgeven. Dus nodig je collega, teamleider of OR-lid uit en schrijf je samen in! Meer informatie en het inschrijfformulier vind je op www.duidelijkoveragressie.nl.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’

Dit symposium wordt georganiseerd door Abvakabo FNV, Actiz, BTN, CNV Publieke Zaak, FBZ, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN. Het is een onderdeel van de campagne van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg in het kader van het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’.  De campagne wordt ondersteund door het ministerie van VWS.