Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Bewegen is leven!

De Twee Marken, Maarn
628 Algemeen

Details evenement

18 september 2013
13:00 uur
De Twee Marken, Maarn
Cerein
info@cerein.nl
0343 44 32 99
85

Meer bewegen = minder zorgen

Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren laat zien dat bewegen positief werkt op het cognitief functioneren van ouderen. Functies die te maken hebben met zelfstandigheid, zelfsturing en het vermogen te anticiperen op nieuwe situaties hebben er baat bij. De effecten zijn zichtbaar bij hersenonderzoek. Het voorgaande geldt in ieder geval voor gezonde ouderen en het is natuurlijk van belang te weten of dat ook het geval is bij ouderen met dementeringsproblemen. Dat laat een genuanceerder beeld zien. In het beginstadium is er sprake van behoud en mogelijk enige verbetering. Maar wanneer de dementie verder is, blijken de effecten verwaarloosbaar. Je kunt je dus afvragen in hoeverre het investeren in bewegingsprogramma’s de moeite waard is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het antwoord hierop al gegeven. Zij gaat vanaf 2015 zorgcentra toetsen op de mate waarin zij actief zijn met beweegstimulering.
Cerein zet zich al meer dan twintig jaar in om de aandacht voor bewegen in zorgcentra te ontwikkelen. Honderden medewerkers dagbesteding volgden in de loop van die jaren één of meerdere workshops of cursussen. Dat is prima. Maar grotere winst valt te behalen wanneer organisaties beweegbeleid ontwikkelen. En zorgmedewerkers in teamverband aandacht ontwikkelen voor het belang van bewegen en gebruik leren maken van de honderden dagelijkse situaties die zich daarin voordoen. Wij noemen dat: het zien en benutten van beweegmomenten.
Dit seminar:
Geeft je inzicht in het belang van bewegen op basis van wetenschappelijke bevindingen.
Brengt je in contact met een zorgorganisatie die werk maakt van bewegingsbeleid.
Laat je zien hoe dat werkt in de praktijk.
Geeft je informatie hoe Cerein haar expertise hiervoor kan inzetten.

Programma
13.00 uur          Ontvangst
13.30 uur          Opening en introductie op het programma
Paul Sonnenschein, directeur Cerein
14.00 uur          Dementie in beweging
Wetenschappelijk medewerker, Vrije Universiteit Amsterdam
14.45 uur          Visie, beweegbeleid en implementatie
Rens de Haas, zorgmanager Servicecentrum Het Laar in Tilburg
15.15 uur          Pauze
15.30 uur          Meer bewegen = minder zorgen
Marjon Dubelaar, als bewegingsdeskundige verbonden aan het Servicecentrum Het      Laar en beweegtrainer/-coach bij Cerein
16.30 uur          Gelegenheid tot napraten met een drankje

Aanmelden: stuur een e-mail naar info@cerein.nl en vermeld daarin je naam, de organisatie waarvoor je werkt en het factuuradres. In de onderwerpregel graag ‘aanmelding bewegen is leven’,