Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

“De Positie van Cliënten Medezeggenschap in de Zorg.”

Radboudumc, Nijmegen
238 Algemeen

Details evenement

07 november 2014
09:30 uur
Radboudumc, Nijmegen
Netwerk Cliëntenraden Zorg
info@ncz.nl
0651222505
€ 60,- leden € 80,- niet-leden

Symposium 7 november 2014:

“De Positie van Cliënten Medezeggenschap in de Zorg.”

Programma:

09.30 uur: Ontvangst, de koffie staat klaar!

10.00 uur: Opening en welkom door dagvoorzitter Marika Biacsics, Netwerk Cliëntenraden in de Zorg

10.15 uur: Presentatie “Patiënt als Partner in de Medezeggenschap” door Mevrouw Drs. Cathy van Beek. Een schets vanuit Cathy’s persoonlijke perspectief van ca. 30 minuten over de ontwikkelgang van de PAR Maartenskliniek/de NFU en de PAR Radboudumc en aansluitend tijd voor vragen en zaaldiscussie. Zie ook: http://bit.ly/1r1iiPR

Cathy van Beek is sinds oktober 2011 bestuurder van het Radboudumc in Nijmegen. Binnen de Raad van Bestuur is zij verantwoordelijk voor de portefeuille Kwaliteit en Veiligheid Patiëntenzorg alsmede de Vervolgopleidingen, Eerste Lijngeneeskunde en medisch specialisten. Daarvoor was zijn vanaf 2006 werkzaam bij de Nederlandse Zorgautoriteit als vicevoorzitter en lid van de Raad van Bestuur, en tussen 1991 en 2006 als directeur en bestuurder bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

11.00 uur: Mevrouw Marleen Braam, Senior Beleidsmedewerker en de Heer Frank Kleijer, Coördinerend Beleidsmedewerker, beiden werkzaam bij Directie Markt en Consument, afdeling Curatieve Zorg van VWS. Marleen en Frank schetsen de contouren en het belang van Goed Bestuur en Medezeggenschap in de Curatieve Zorg.

11.30 uur: Presentatie “ Samenwerking Cliëntenraad en Ondernemingsraad” door Mevrouw Irene Goor, Trainer/Adviseur bij Stavoor/Dasmo. Cliëntenraden en ondernemingsraden werken steeds vaker samen. En dat is ook niet vreemd. Ondanks hun eigen invalshoek, hebben ze immers een gemeenschappelijk belang: goede zorg, ontvangen en geven!

12.00 – 13.30 uur: Lunch.

13.30 uur: Presentatie “Cliëntenraden en Reorganisaties” een verhaal van ca. 45 minuten over tafelmanieren en achterhoedegevechten, door de Heer Roeland C. de Mol, advocaat/partner Corporate litigation bij BarentsKrans Advocaten Den Haag en voorzitter adviesraad NCZ.
Welke wettelijke kaders en formaliteiten zijn er in het geval van een reorganisatie, wat is de positie en hoe is de positionering van de Cliëntenraad? Aansluitend tijd voor vragen en zaaldiscussie.

Roeland de Mol is partner van de praktijkgroep Corporate Litigation. Zijn praktijk omvat onder meer adviseren en procederen over professionele aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders, corporate governance en medezeggenschap, alsmede complexe geschillen binnen samenwerkingsverbanden zoals maatschappen, CV's en joint-ventures.
Roeland vertegenwoordigt regelmatig nationale en internationale partijen voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam. Ook heeft hij bijzondere expertise in de zorgsector en ICT.

14.30 uur: Presentatie door Mevrouw Jopie Verhoeven, Voorzitter PAR Radboudumc over het belang van een cliëntenraad voor invloed en draagvlak binnen de organisatie. Aan de hand van concrete voorbeelden illustreert zij hoe de PAR zich als cliëntenraad positioneert en met welke resultaten.

Jopie Verhoeven is al twintig jaar actief in de patiëntenbeweging in bestuurlijke functies, o.a. bij de Reumapatiëntenbond, Per Saldo, de CG-Raad en Zorgbelang. Vanaf 2003 zat ze in het bestuur van de NPCF, van 2005 tot 2012 als voorzitter. In september 2012 werd Jopie Verhoeven door de Raad van Bestuur van Radboudumc benoemd tot voorzitter van de nieuw op te richten Patiëntenadviesraad (PAR). Inmiddels adviseert de PAR de Raad van Bestuur al ruim anderhalf jaar gevraagd en ongevraagd, vanuit een constructief-kritische houding gericht op de verwezenlijking van de Radboudumc ambities voor aantoonbaar onderscheidende kwaliteit en persoonsgerichte zorg. Vanaf 1 september 2014 is de PAR de wettelijke cliëntenraad van het Radboudumc.

15.15 uur: Afsluiting met een drankje en een hapje.

• Locatie: Het symposium vindt plaats in het Radboud Auditorium (route 296), Geert Grooteplein 15, 6525 EZ Nijmegen.
Het Radboud Auditorium bevindt zich tegenover de hoofdingang van het Radboudumc. Het Radboudumc is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Voor meer informatie: http://bit.ly/1mhmVF7 Wij houden de parkeergarage van het Radboudumc graag vrij voor patiënten en bezoekers. Wij verzoeken u dan ook, indien u toch met de auto komt, te parkeren op de terreinen P7, P9, P10 of P12 van de Radboud Universiteit. Vanaf deze parkeerplaatsen is het 10 minuten lopen naar het Radboud Auditorium, een plattegrond met looproute treft u bijgaand aan. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking in deze.

• Kosten: € 60,- voor NCZ leden en 80,- voor niet-leden, inclusief lunch en consumpties!

• Aanmelden kan via de website of door een mail te sturen naar: info@ncz.nl met daarin vermeld het aantal personen/de betreffende instelling/organisatie/het factuuradres.

• Voor meer informatie over deze dag kunt u bellen met Marika Biacsics; 0651222505