Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Lean: continu verbeteren en problemen oplossen met de A3-methode

Oudlaan 4, Utrecht
116 Algemeen

Details evenement

02 december 2014
13:15 uur
Oudlaan 4, Utrecht
Q-Academy
026-3830565
225

Problemen oplossen is een onderdeel van uw dagelijks werk. Helaas blijken sommige ‘opgeloste’ problemen na verloop toch niet opgelost te zijn. De A3-methode voor probleem oplossen biedt handvatten voor het gestructureerd en duurzaam oplossen van problemen. De methode vindt haar oorsprong in het Lean denken, waarin Continu verbeteren (Kaizen) een belangrijk principe is. De naam komt van het internationale papierformaat A3. Dit was vroeger het maximale formaat dat men naar elkaar kon faxen.

De onderdelen van de A3-methode bestaan uit: omschrijven van het probleem, huidige situatie en doelsituatie. Daarnaast vormen de oorzaakanalyse, maatregelen, evaluatie en vervolgacties onderdeel van de A3.

Tijdens deze workshop leert u hoe u de A3-methode kunt gebruiken om structureel problemen op te lossen. Naast de methode op zich (die ook te gebruiken is als projectplan), zoomen we in op specifieke vaardigheden die op verschillende plaatsen in de A3-methode van pas komen. We laten u ervaren dat de A3-methode eerder een manier van denken is dan ‘slechts’ een vast stramien.

Aan bod komt:
-
Wat houdt de A3-methode in?
- Wat zijn de belangrijkste stappen in deze methode?
- Methoden en instrumenten voor het in kaart brengen van uw huidige situatie (o.a. een waardestroomanalyse)*
- Hoe analyseert u uw grondoorzaken?
- Hoe kiest en prioriteert u verbeteracties?
- Verankeren van de verbeteringen.
- Diverse tips

* Een van de instrumenten om uw huidige situatie in kaart te brengen is de Waardestroomanalyse. Deze wordt in een aparte workshop aangeboden.