Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Masterclass over het: 'Effect van taal op angst en pijn voor en tijdens medische ingrepen' - 'Comfort Talk Training'

Aristo, Teleportboulevard 100, AMSTERDAM
256 Algemeen

Details evenement

26 mei 2014
10:00 uur
Aristo, Teleportboulevard 100, AMSTERDAM
Cure & Care Development
curecare@curecare.nl
026-3684411
€ 255,00

Op maandag 26 mei 2014 is dr.Elvira Lang in Nederland en zal zij voor Cure & Care Development een masterclass over het effect van taal op angst en pijn voor en tijdens medische ingrepen verzorgen. De titel van de masterclass is “COMFORT TALK TRAINING”. Elvira Lang wordt gezien als de belangrijkste internationale autoriteit op het gebied van empathisch communiceren en de toepassing van hypnotisch taalgebruik bij medische ingrepen.

De masterclass richt zich op het gebruik van kortdurende hypnotische vaardigheden en taalgebruik die bij operatieve ingrepen of stressvolle medische interventies succesvol kunnen worden toegepast.

Tijdens deze dag krijgen de aanwezigen inzicht in het belang van suggestief taalgebruik en het effect hiervan op angst en pijnbeleving van patiënten. De training biedt een aantal evidence based technieken aan op een zodanige wijze dat de professional direct deze technieken zelfstandig kan toepassen ten einde het contact met patiënten te verbeteren en stress te verminderen.
De training zal bestaan uit een inleiding en theorie, plenaire discussies, oefeningen, video’s en casuïstiekpresentaties.

De masterclass is bij uitstek geschikt voor medische professionals die met patiënten in stressvolle situaties werken. Zie specificatie onder het kopje ‘Doelgroep’.

N.B.: De masterclass zal in het Engels worden gehouden.

Comfort Talk®
Evidence based resultaten gebaseerd op 20 jaar onderzoek
 

Een training die medewerkers in de gezondheidszorg handvatten geeft om:

  • Snel contact met de patiënt te maken
  • De patiënt te helpen snel te ontspannen
  • Meer procedures uit te voeren in minder tijd
  • Angst te verminderen bij de patiënt
  • Minder medicatie te gebruiken

 De training bestaat uit:

  • Leren van effectieve verbale en non verbale communicatie
  • Ontwikkelen van een effectieve communicatie stijl
  • Gebruik van geavanceerde pijn en stress management vaardigheden voor het team om te gebruiken in moeilijke situaties met de patiënt
  • Taalgebruik in conflict situaties

 Programma

Dagvoorzitter: mw. dr. Arine Vlieger

09.30 Ontvangst en koffie/thee

10.00 Welkom en inleiding
           Door de dagvoorzitter

10:15 Introduction of the Comfort Talk Training Program
10:30 Confidence, acknowledgment, validation, perception of control
10:45 Hypnosis background and literature overview
11:00 Experiencing hypnosis
11:15 Advanced rapport skills


11:25 COFFEE BREAK

11:45 Sensory Preferences
11:55 Eye movements
12:00 Study Script introduction and practice

12:30 LUNCH

13:30 Hypnoidal language
13:45 Avoidance of “try” and negative suggestions
13:55 Word Exercise
14:45 Pediatric applications (Arine Vlieger en Carla Frankenhuis)
15:00 Encouragement

15:10 TEA BREAK

15:25 Induction to support in finding one’s own language
15:30 Anxiety management
16:10 Pain management principles
16:25 Imagery – Metaphors – Noise integration
16:40 Pitfalls
16:45 Feedback and evaluations

17.20 Afsluiting met aansluitend borrel

 
Personalia
Mw. dr. Elvira Lang was verbonden als professor in de radiologie aan Harvard Medical School en toonde in 3 grote studies met meer dan 700 patiënten aan dat hypnotisch taalgebruik en hypnotische interventies vermindering geeft van pijn, angst, gebruik van medicatie en complicaties.
Ze liet zien dat “Comfort Talk” een economisch voordeel heeft door de duur van de interventie te verkorten. Ze wordt gezien als de belangrijkste internationale autoriteit op het gebied van empathisch communiceren en hypnotisch taalgebruik bij medische ingrepen. Haar uitgangspunt is dat een veralgemeende verbeterde kennis rond communicatie binnen de medische setting gunstig is voor iedereen die een medische ingreep ondergaat of er bij betrokken is. Zij was medeauteur van het boek: “Patient Sedation Without Medication” voor medisch personeel.

mw. C.J.J. Frankenhuis is therapeut met als specialisatie hypnose en mindfulness. Zij heeft een praktijk in (medische) hypnose in Amsterdam en binnen een huisartsenpraktijk in Aerdenhout. Ze houdt zich daarnaast bezig met het integreren van hypnose binnen de kindergeneeskunde en kindertandheelkunde. Samen met prof. dr. M. Benninga en dr. A.M. Vlieger doet ze onderzoek naar de effectiviteit van hypnose bij kinderen met functionele buikpijn. Samen met Arine Vlieger geeft zij cursussen bij Cure & Care Development in het gebruik van hypnose bij kinderen in de medische setting.

mw. dr. A.M. Vlieger is werkzaam als kinderarts in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Zij is sinds 2000 bezig met het integreren van hypnotisch technieken in de kindergeneeskunde. Dit heeft o.a. geresulteerd in een groot onderzoek i.s.m. dr. M. Benninga en mw. C.J.J. Frankenhuis naar de effectiviteit van hypnose bij kinderen met functionele buikpijn. Momenteel vinden er twee vervolgonderzoeken plaats: één bij kinderen met functionele buikpijn/prikkelbaar darmsyndroom en één bij volwassenen met inflammatoire darmziekten. Daarnaast loopt er een landelijke studie naar de effecten van hypnose bij kinderen met hoofdpijn.
Samen met Carla Frankenhuis geeft zij cursussen bij Cure & Care Development in het gebruik van hypnose bij kinderen in de medische setting.