Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Publiekslezing 'Oud maar niet out!'. Verblijf van oudere mensen in het ziekenhuis

UMC Utrecht, Utrecht
369 Algemeen

Details evenement

03 juni 2014
19:30 uur
UMC Utrecht, Utrecht
UMC Utrecht
d.pezuk@umcutrecht.nl
0887550147
Gratis

Niemand wil oud zijn, maar iedereen wil oud worden. Dit is een vaak gehoorde uitspraak. Het komt voor dat ouderen voor een opname in het ziekenhuis komen. Vaak is de opname gepland, maar soms ook acuut. Wat onderscheidt ouderen van andere volwassenen tijdens opname in een ziekenhuis? Wat doen we met het antwoord op deze vraag binnen het UMC Utrecht.

Bij ongeveer 30-60.% leidt een ziekenhuisopname tot functieverlies na opname. Veel ouderen hebben één of meerdere gezondheidsproblemen bij opname waarmee ze een risico hebben op verhoogde kwetsbaarheid. Problemen als een acute verwardheid, vallen of ondervoeding kunnen daarbij leiden tot een langere opnameduur en een verminderd herstel. Eén van de problemen die voor opname of tijdens opname spelen zijn problemen met vergeetachtigheid. Vergeetachtigheid kan zich zeer verschillend uiten en oorzaken van deze vergeetachtigheid zijn verschillend. Vergeetachtigheid doet vaak denken aan dementie, echter vele andere oorzaken kunnen hier een rol bij spelen.

Bij een opname in het ziekenhuis hebben veel ouderen medicijnen. Er is een toename van medicijngebruik en daarbij ook mogelijk problemen die een relatie hebben met medicijngebruik. Mensen van 75 jaar en ouder gebruiken gemiddeld vijf keer zoveel medicijnen als de gemiddelde Nederlander. Hoe zorgen we ervoor dat u de juiste medicijnen in het ziekenhuis krijgt en voorkomen we problemen die voorkomen uit medicijngebruik.

Tijdens de publiekslezing nemen twee klinisch geriaters en een/twee verpleegkundig specialist(en) u mee in hun dagelijks werk in het ziekenhuis en informeren u wat zij doen bij de problematiek van de (kwetsbare) ouderen, met daarbij speciale aandacht voor vergeetachtigheid en dementie, en het (risico) van gebruik van (de verschillende) medicijnen.

Inschrijven via http://www.umcutrecht.nl/publiekslezingen/

Programma

19:15-19:30 uur
Inloop

19:30-19:35 uur
Welkomstwoord door Marielle Emmelot, klinisch geriater

19:35-19:55 uur
Lezing: ‘voorkomen (complicaties) is beter dan genezen: ‘uitdaging voor patiënt en hulpverlener ’ door Jolanda Peijster verpleegkundig specialist i.o. en Marcel Weterman verpleegkundig specialist

19:55-20:00 uur
Beantwoording vragen van het publiek

20:00-20:20 uur
Lezing:Geheugenklachten: ‘Reden voor kopzorg of topzorg?’ door Dineke Koek, klinisch geriater

20:20-20:30 uur
Beantwoording vragen van het publiek

20.30-20.50 uur
Pauze

20.50-21.20 uur
Lezing: Medicijngebruik door ouderen: niet te veel, maar ook niet te weinig! door Wilma Knol, klinisch geriater, klinisch farmacoloog

21.20-21.30uur
Beantwoording vragen van het publiek plus afsluiting