Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Als er geen hoop meer is op herstel

Congrescentrum Meervaart, Amsterdam
1130 Algemeen, Reed Business / Zorgvisie

Details evenement

16 september 2014
08:45 uur
Congrescentrum Meervaart, Amsterdam
Scem
scem@scem.nl
0345 576642
€ 209,- bij inschrijven t/m 26 aug: € 179,-

Het Prinsjesdagsymposium wordt al 12 jaar georganiseerd door de vakgroep psychiatrie van het SLAZ. Sinds 1 jaar zijn het SLAZ en het OLVG aan het fuseren. In het kader van deze ontwikkeling organiseren wij met veel plezier dit traditionele symposium voor het eerst samen met onze vakgenoten van het OLVG.

We zetten patiënten met ernstige, complexe aandoeningen in de spotlights. Voor hen die regelmatig geconfronteerd worden met vragen en dilemma’s rond het levenseinde. Voor u dus!

Hoe te handelen bij een patiënt met kanker, die manisch is en ziektebesef ontbeert? Wanneer stop je met behandelen bij een patiënt met een chronisch delier? Hoe ga je om met een doodswens bij een ernstig depressieve patiënt met de ziekte van Parkinson? Dit onderwerp verdient echt uw aandacht. Naar wie kunt u verwijzen?Welke disciplines kunnen iets voor de patiënt en u betekenen? Wat kunt u zelf doen? En op welke manier?

Vanuit verschillende invalshoeken (ervaringsdeskundige, specialist ouderengeneeskunde, internist, psychiater, jurist) worden deze vragen plenair in de ochtend aan de hand van casuïstiek van alledag besproken en belicht. Kopstukken als Bert Keizer, Yvonne van Ingen en Johan Legemaate begeleiden u bij de vaak moeilijke dilemma’s.

In de middag zijn er workshops rond beoordeling wilsbekwaamheid en beoordeling euthanasie in een psychiatrische setting. Het sleutelwoord hierbij is interactie. De middag wordt afgesloten met een pittig debat tussen Gerty Casteelen en Frank Koerselman over “als er geen hoop meer is op herstel”. Op het scherpst van de snede.