Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Bijeenkomst | Beter wonen met dementie

KAW architecten, Kattenhage 1, 9712 JE Groningen
147 Algemeen

Details evenement

15 oktober 2015
15:00 uur
KAW architecten, Kattenhage 1, 9712 JE Groningen
KAW architecten
info@kaw.nl
088 529 0000
gratis

Ontwerp en de invloed op het levensgeluk van ouderen met dementie

Een optimale leefomgeving is aantoonbaar positief voor het welzijn van ouderen en het personeel. Met een goed ontwerp dalen de zorgkosten doordat de zorgvraag én het medicijngebruik van de ouderen vermindert en het ziekteverzuim daalt. Ook zorgt het voor meer mantelzorg en vrijwilligers. Hoe ziet die optimale woonomgeving voor ouderen met een grote zorgvraag er uit en wat vraagt dit van de architect? KAW vroeg het 2 experts die met hun onderzoek en zorg toonaangevend zijn op het gebied van woongeluk van dementerenden.

Fiona de Vos: Hoe de omgeving welzijn beïnvloedt
De Nederlandse Fiona de Vos is omgevingspsycholoog en wereldwijd één van de meest gerenommeerde onderzoekers die bestudeert hoe omgevingsfactoren mensen met dementie beïnvloeden. Wat blijkt: de juiste woonomgeving vermindert ziektesymptomen en verbetert het gevoel van onafhankelijkheid en welzijn. Met de inzichten en praktische tips van Fiona kunt u met simpele ingrepen in uw zorggebouwen veel bijdragen aan leefgeluk van uw bewoners.

Jannette Spiering: Werp het professionele harnas af!
Iemand die het nieuwe gedachtegoed over dementie direct in praktijk brengt, is Vivium’s directeur Jannette Spiering. Zij is één van de grondleggers van een nieuw zorgconcept voor mensen met dementie dat dwars tegen het systeemdenken ingaat. Normaal wonen is haar credo. Met het Weespse Hogeweyk toont ze hoe je een vertrouwde omgeving creëert in de eigen wijk voor dementerenden met al hun verschillende leefstijlen.

Marcel Tankink: Het optimale ontwerp
In zijn presentatie ontleedt Marcel de mogelijkheden om de wijk en haar bewoners meer naar de ouderen te trekken. U leert onverwachte manieren hoe je een zorggebouw onderdeel kunt maken van de wijk en wat dit vraagt dit van de positionering, de interactie en het ontwerp van het gebouw.

Aanmelden
Met deze bijeenkomst willen we stappen zetten om zorggebouwen voor dementerenden beter te laten aansluiten bij hun leefwereld. Wij nodigen u van harte uit om samen met ons deze stap te zetten! De bijeenkomst is specifiek gericht op zorgmanagers en vastgoedmanagers van zorgpartijen, corporaties en gemeenten. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. U kunt zich aanmelden op www.kaw.nl.