Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg

Spant, Bussum
300 Algemeen

Details evenement

16 november 2015
09:30 uur
Spant, Bussum
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
€ 340,-

Bewegen is belangrijk, dat weten we allemaal. Toch bewegen mensen die afhankelijk zijn van langdurende zorg veel te weinig. Het schiet er vaak bij in om ze zoveel mogelijk zelf te laten doen. Met als gevolg: minder zelfredzaam en verzwakking van lichamelijke en geestelijke conditie. Daardoor worden deze mensen sneller afhankelijk van intensieve hulp.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een beroep gedaan op de ouderenzorg om goede beweegstimulering als onderdeel van verantwoorde zorg op te pakken. Daarmee is de opdracht bij de zorginstellingen gelegd om op structurele wijze het activeren en bewegen van de ouderen te implementeren in haar zorgaanbod.

Aandacht voor bewegen en activeren in de ouderenzorg is van groot belang op alle beweegterreinen, maar ook door alle beroepsgroepen. Daarom organiseren wij op 16 november 2015 de 4e editie van het landelijk congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg. Het congresprogramma is een initiatief van StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ i.s.m. NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging) en de VU Amsterdam.

lle beweegvormen komen tijdens het congres aan bod: preventief, recreatief, functioneel en therapeutisch bewegen. Speciale aandacht gaat uit naar de vraag hoe activeren en bewegen in de ouderenzorg kan worden gestimuleerd.
Prof.dr. Erik Scherder, hoogleraar Bewegingswetenschappen en Klinische Neuropsychologie, vertelt over de psychologische kant van bewegen. Wat zijn de gevolgen als kwetsbare ouderen te weinig worden geactiveerd? Wat doet ons bewegen? Welke resultaten kan je behalen met eenvoudige op de cliënt afgestemde bewegingsprogramma's. Olga Commandeur, oud olympisch sportster en vitaliteitscoach, laat de deelnemers ervaren wat een goede beweeghouding is en wat dat met je doet.

Stel je eigen programma samen uit 22 inspirerende deelsessies en maak kennis met verschillende beweegproducten en organisaties op de informatiemarkt. Enkele centrale thema's van het congres op een rij:

Hoe zet ik een beweegproject op?
Interdisciplinaire samenwerking
Bewegen op de afdeling
Bewegingsactiviteiten aan tafel en rolstoelgebonden beweegactiviteiten
Bewegen als interventie bij (probleem)gedrag of depressie
Ambitieus geriatrisch revalideren
Interactieve games en technologische hulpmiddelen
Dansen, mindfulness yoga en fitness met een zorgvraag
Inzet vrijwilligers en familieparticipatie
Beweegvriendelijke omgeving en belevingstuinen