Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

e-Learning eHealth en Zelfmanagement

t/m 11-03-2016 - Online, Online
516 Reed Business / Zorgvisie, Zorgvisie Academy

Details evenement

04 december 2015 - 11 maart 2016
10:00 uur
Online, Online
AMC, Amsterdam
1250
eHealth en zelfmanagement

Het begrip eHealth duikt overal op. Internettechnologie, medische apps en inzet van mobiele devices kunnen ons helpen om de zorg beter, efficiënter en effectiever te organiseren. Met de toenemende zorgvraag van onder andere chronisch zieken moet eHealth een oplossing zijn om patiënten meer de regie in eigen hand te geven. De minister erkent dat ook en heeft ambities geformuleerd om eHealth in Nederland een extra boost te geven. Maar wat is eHealth dan precies en hoe kunt u het toepassen in uw praktijk? Wat zijn de mogelijkheden en met met welke wettelijke, ethische, financiële en informatiebeveiligings-aspecten dient u rekening te houden. En hoe zorgt u voor een succesvolle implementatie?

Het programma Health Informatics van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC biedt antwoord op dit soort vragen tijdens de onderwijs module eHealth en zelfmanagement. Gedurende twaalf weken maakt u kennis met de wereld van eHealth. Vervolgens werkt u, gebruikmakend van theoretische kaders en methoden, een eHealth concept uit bestaande uit o.a. een stakeholderanalyse, procesontwerp en business case.
Ter afsluiting van de module wordt een eigen plan van aanpak opgesteld voor een eHealth toepassing in de eigen praktijk. Het studiemateriaal is o.a. gebaseerd op een reeks praktijkvoorbeelden, beleidsdocumenten en academische theorieën en wetenschappelijke studies. De module eHealth is in deeltijd en geheel via e-learning te volgen.

In deze module leert u:
* De toepassingsmogelijkheden van eHealth en zelfmanagement met de verschillende aspecten ervan (functioneel, technisch, juridisch etc)
* Een eHealth/zelfmanagement toepassing te beoordelen op geschiktheid ter aanvulling op reguliere zorg (betrouwbaarheid, (wetenschappelijk) bewezen voordelen ervan)
* Een business model inclusief business case op te stellen voor een eHealth toepassing
* Een implementatie strategie voor een eHealth op te stellen
* Met de opgedane kennis en vaardigheden bent u in staat om eHealth en zelfmanagement tooling kritisch te kunnen beoordelen, selecteren en succesvol te (helpen) implementeren binnen uw werkgebied.

Manier van werken
De module eHealth en zelfmanagement is geheel via e-learning te volgen. Daarmee kunt u binnen de gestelde kaders zelf het tempo bepalen voor het bestuderen van de theorie. Daarnaast werkt u zowel individueel als in groepen aan opdrachten volgens vaste deadlines. De module wordt afgesloten met een kennistoets en met het schrijven van een projectvoorstel waarin u de opgedane kennis toepast op een casus uit uw eigen praktijkomgeving.

De studielast voor de gehele module ligt rond de 12 uur in de week.

Op de startdatum ontvangt u alle gegevens en instructies die nodig zijn om in te loggen op de digitale leeromgeving en te starten met het onderwijs. 

Docenten
De module eHealth en zelfmanagement wordt gegeven door docenten van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC. Zij hebben vele jaren ervaring binnen wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs op het gebied van eHealth en zelfmanagement en zijn betrokken bij tal van eHealth implementaties in de praktijk.

Wilt u zich opgeven voor deze module of hebt u inhoudelijke vragen dan hoor ik heel graag van u. Bent u arts? Dan komt u in aanmerking voor bij- en nascholingspunten van de KNMG. Neem contact op voor meer informatie. 


Marijke Richmond
E-mail: healthinformatics@amc.nl
Coördinator Programma Health Informatics

Kijk voor meer informatie over het gehele programma op: www.amc.nl/healthinformatics.