Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Muziek, een waardevol instrument in de Zorg

Spant!, Bussum
621 Algemeen

Details evenement

18 januari 2016
09:00 uur
Spant!, Bussum
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
295

Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Luisteren naar muziek geeft een bijzondere beleving, het roept emoties op en brengt mensen in contact. Prof. dr. Erik Scherder heeft aangetoond dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen gebieden in de hersenen; taalgebieden, het geheugen, het bewegingscentrum en gebieden waar betekenis wordt gegeven aan zintuiglijke prikkels.

Zo krijgen mensen met diepgevorderde dementie door het luisteren naar muziek herinneringen terug. Kinderen met autisme leren zich door muziek beter te uiten in hun gedrag en emotie. Mensen die een herseninfarct hebben ondergaan kunnen door muziektherapie hun spraak leren verbeteren. Doordat muziek positieve gevoelens oproept, kan het ondersteunen bij stressvolle momenten in de dagelijkse zorg. Ook in het ziekenhuis wordt muziek ingezet als middel tegen pijn, stress en angst, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Alle reden om vaker muziek in te zetten als hulpmiddel in de zorg.

Tijdens het landelijk congres Muziek, een waardevol instrument in de Zorg op 18 januari 2016 in ’t Spant in Bussum komen de uiteenlopende positieve effecten uitgebreid aan bod. Prof.dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, besteedt aandacht aan de werking van het brein in relatie tot muziek. Prof.dr. Hans Jeekel, emiritus hoogleraar Chirurgie, gaat in op de toepassing van muziek als medicijn in het ziekenhuis. Naast inspirerende plenaire lezingen krijg je tips hoe je zelf muziek kunt toepassen binnen je eigen werk.

Zie voor het volledige programma: http://www.studiearena.nl/congressen/congressen_item/t/landelijk_congres_muziek_een_waardevol_instrument_in_de_zorg