Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Achter de kille cijfers - Cursus financiën

Kanaalweg 17c, Utrecht
152 Algemeen

Details evenement

21 oktober 2016
10:00 uur
Kanaalweg 17c, Utrecht
LSR, landelijk steunpunt (mede)zeggenschap
info@hetlsr.nl
030 293 76 64
295 euro p.p. voor leden LSR; 590 euro p.p. voor niet-leden

Van kille cijfers wordt niemand warm! Het verhaal achter de cijfers geeft de kleuring. Om dit verhaal te ontdekken, om de financiële systematiek en de jaarrekening van ziekenhuis, revalidatiecentrum of ggz-instelling te doorgronden, biedt het LSR cliëntenraden deze ééndaagse training aan, in samenwerking met Q-Academy.

Cliëntenraden hebben, als strategische overlegpartner voor bestuurders, behoefte aan inzicht in de financiële systematiek binnen de organisatie. Zeker gezien de opeenvolgende, ingrijpende aanpassingen in de bekostiging van zorginstellingen in de afgelopen jaren.

Een ervaren en enthousiaste financial en adviseur van zorgorganisaties neemt u hierin mee. Tijdens deze dag komen praktische voorbeelden en casuïstiek aan bod om actief mee aan de slag te gaan. Voorbereiding is niet vereist, wel is het handig als u de jaarrekening van uw organisatie heeft bekeken en meeneemt.
Onderdelen van de training zijn:

- Actuele ontwikkelingen rond DBC/DOT en de consequenties voor de zorgfinanciering en onderhandelingen met de verzekeraars, die van invloed zijn op het zorgaanbod en de financiële gezondheid van de organisatie.

- De financiële systematiek binnen de zorgorganisatie. Hoe verloopt het proces om tot een jaarrekening te komen; wat is de rol van de externe accountant.

- De jaarrekening als schatkamer: wat staat waar; hoe vinden we stille en geheime reserves en ‘risicomonsters’?

- Naast de financiële verantwoording komen ook financiële sturingsprocessen aan de orde, zoals de begroting, managementinformatie en de kost- en verkoopprijs-bepaling.

Na deze dag kijkt u met andere ogen naar de jaarrekening; kent u de strategische vraagstukken in zorgfinanciering; en bent u beter in staat om ontwikkelingen en de financiële thermometer van de zorgorganisatie te lezen.