Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Achter de kille cijfers - Cursus financiën

Kanaalweg 17c, Utrecht
105 Algemeen

Details evenement

28 oktober 2016
10:00 uur
Kanaalweg 17c, Utrecht
LSR, landelijk steunpunt (mede)zeggenschap
info@hetlsr.nl
030 293 76 64
295 euro p.p. voor leden LSR; 590 euro p.p. voor niet-leden

Van kille cijfers wordt niemand warm! Het verhaal achter de cijfers geeft echter de kleuring. Om dit verhaal te ontdekken, om de jaarrekening van de zorginstelling te leren lezen, biedt het LSR in samenwerking met Q-consult een ééndaagse training aan voor ouders/verwanten in cliëntenraden in de gehandicaptenzorg.

Inhoud cursus
In deze cursus komt aan bod:
- De jaarrekening als schatkamer: wat zien we hierin, wat staat waar & waarom en hoe vinden we stille en geheime reserves en risicomonsters?
- Boekhouden is een vak, zonder adequate boekhouding geen financiële verantwoording: we 'kraken' de broncode en gaan daarvoor zelfs terug naar de 17e eeuw, een virtueel tochtje door Venetië en de bestuurskamers van de VOC helpt ons om de materie beter te begrijpen;
- Hoe verloopt het proces om tot een jaarrekening te komen, wat doet de externe accountant, waarom lukt het ondernemingen om binnen 10 dagen na afsluiten van het jaar al klaar te zijn terwijl dit voor een gemiddelde zorgorganisatie vijf maanden duurt?
- Naast de jaarrekening die verantwoordingsinformatie biedt, komen ook processen die financiële sturing geven aan bod zoals begroting, managementinformatie en kost- en verkoopprijs-bepaling.

Een ervaren en enthousiaste financial en adviseur van zorgorganisaties neemt u hierin mee. Tijdens deze dag komen praktische voorbeelden en casuïstiek aan bod om tijdens deze dag mee aan de slag te gaan. Voorbereiding is niet vereist, wel is het handig als u de jaarrekening van uw organisatie heeft bekeken en bij voorkeur ook mee neemt.

Na deze dag kijkt u met andere ogen naar de jaarrekening en bent u beter in staat om de ontwikkelingen en financiële thermometer van een zorgorganisatie te lezen.