Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Derde studiedag Münchhausen by Proxy

Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
115 Algemeen

Details evenement

06 oktober 2016
10:00 uur
Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
SaHa Communicatie
079-8890754
EUR 299,- met korting voor collega's

De vorige twee edities van dit programma waren ruim voor de congresdatum volgeboekt!

Het syndroom van Münchhausen by Proxy, ofwel Pediatric Condition Falsification, is een zeer ernstige vorm van kindermishandeling, waarbij kinderen opzettelijk ziek worden gemaakt, of als ziek worden gepresenteerd, door (een van) de ouder(s) of verzorger(s). Het kan gaan om het veroorzaken, verergeren of compleet verzinnen van psychische en lichamelijke klachten bij kinderen.

Jaarlijks worden tientallen, maar waarschijnlijk meer, kinderen slachtoffer van PCF. Medisch professionals die deze kinderen zien, zijn vaak vooral gericht op het genezen van de klachten en hebben niet, of te laat, door dat deze klachten worden gemanipuleerd. Kinderen worden thuis gehouden van school, raken geïsoleerd van leeftijdsgenoten en gaan vaak een langdurig medisch onderzoekstraject in zonder dat een oorzaak wordt gevonden. Klachten verergeren, soms zelfs met de dood als gevolg.

Het herkennen van PCF is moeilijk, maar vroegtijdig signaleren is cruciaal voor de veiligheid van deze kinderen!

Daarom leert u tijdens deze studiedag wat we precies onder Münchhausen by Proxy/PCF verstaan, wat achtergronden kunnen zijn van het gedrag van de ouder en op welke signalen professionals in verschillende sectoren alert kunnen zijn.
Deskundige sprekers laten zien welke concrete stappen u kunt nemen als u vermoedt dat er sprake is van PCF, vertellen wat er na een melding bij Veilig Thuis gebeurt en hoe je met het kind praat over de mishandeling en de relatie met de ouder. 

Het programma vindt u hier: www.saha-communicatie.nl/programma-pcf-6-oktober-2016