Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Congres Moderne Dementiezorg Thema: Voeding en Dementie

De Werelt, Lunteren
164 Algemeen

Details evenement

21 november 2016
09:00 uur
De Werelt, Lunteren
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
330

Smaakmakend congres over Voeding en Dementie.

21 november 2016 organiseren wij de 10e editie van het Landelijk Congres Moderne Dementiezorg. Dit jaar met als thema Voeding en Dementie.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dementie. Niet alleen heeft dat wat iemand eet invloed op het dementeringsproces, ook is eten voor veel mensen met dementie de belangrijkste sociale activiteit op een dag. Daarom organiseren StudieArena en DAZ i.s.m. de Wageningen Universiteit, het Radboudumc Alzheimer Centrum en Alzheimer Nederland een congres over ‘Voeding en Dementie’.

Invloed van voeding op het dementieproces

Voeding is naast bewegen een belangrijk thema als het gaat om onze gezondheid. Ook in de zorg voor mensen met dementie is voeding een steeds belangrijker onderwerp. Welke voedingsstoffen zijn goed voor mensen met dementie en welke niet en vooral waarom? Hoe voorkomen wij ondervoeding en wat is de invloed van voeding op de werking van medicatie? Wat is de invloed van voeding op het brein en klopt het dat mediterrane voeding de kans op Alzheimer verkleint en het ziekteproces vertraagd?

Eten en drinken als sociale activiteit

Naast de invloed van voeding op het dementieproces is er op dit congres aandacht voor eten en drinken als een sociale activiteit. Samen koken en eten voorkomt dat mensen vereenzamen, versterkt de zelfredzaamheid en geeft een zinvolle dagbesteding. Hoe krijgen we mensen met dementie weer zelf aan het koken en welke rol speelt de zorgverlener en de familie? Wat is de invloed van de omgeving en de presentatie van het eten?

Kortom een smaakmakend congres waar je alles hoort over de invloed van voeding op dementie en de werking van het geheugen. Een congres over omgaan met knelpunten rond eten en drinken zoals slikproblemen en afweergedrag en hoe we daarnaast van eten vooral een gezamenlijk feestje kunnen maken. Een programma met inspirerende projecten uit verpleeghuizen en actuele informatie uit wetenschappelijk onderzoek.

Zie hier voor het hele programma