Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Vakmanschap over de grenzen van het eigen werkveld

Muntgebouw, Utrecht
166 Algemeen

Details evenement

04 februari 2016
15:30 uur
Muntgebouw, Utrecht
CAOP
Congresbureau@caop.nl
070 - 3765 818
gratis

Balanceren tussen regels en ruimte
Verzakelijking en rendementsdenken in de zorg, het onderwijs en bij de overheid: veel regels, minder vrijheid en weinig ruimte voor maatwerk. Hoe krijgt de professional in de publieke sector weer ruimte voor zijn vakmanschap? Waar liggen de professionele verantwoordelijkheden en hoe zorgen we daadwerkelijk voor meer kwaliteit in de dienstverlening? U bent niet de enige die balanceert tussen regels en (professionele) ruimte. Gelukkig betekent dat ook dat er al veel goede oplossingen zijn bedacht. 

Leren van Transavia, zorg, onderwijs, Rijk
Wat kunnen we zoal leren van andere organisaties? Willem van Steenis, Director Engineering bij Transavia, vertelt over de ruimte tussen de regels in zijn organisatie. De veiligheidsprotocollen in de luchtvaart zijn onomstreden, maar laten ze nog wel ruimte voor professioneel handelen? Hoe zorg je ervoor dat mensen plezier houden in hun werk? Dat ze ondanks alle protocollen blijven nadenken? Van Steenis vergelijkt zijn professionals met musici in een orkest. Als leidinggevende is hij de dirigent die het orkest zelf laat spelen, maar hen helpt door een moeilijke partituur heen te komen. Belangrijke elementen: lol in je werk, eigen verantwoordelijkheid, fouten maken mag, vakmanschap is leidend, leiderschap is dienend. Maak ook kennis met vondsten van onder meer de zorg, het onderwijs en het Rijk, en profiteer van hun kennis en ervaring!

World café
In kleinere groepjes wisselen we, aan de hand van concrete vragen, ideeën, ervaringen en oplossingen uit. Dat doen we in de vorm van het ‘world café’, een effectieve manier om snel de diepte in te gaan. Hoezeer uw vak ook verschilt van dat van uw tafelgenoten, er zijn gegarandeerd parallellen aan te wijzen.

Deze bijeenkomst is interessant voor professionals die zich bezighouden met het thema professionaliteit in zorginstellingen, onderwijsinstellingen en uitvoeringsorganisaties. Mensen met passie, die staan voor kwaliteit en waarde voor klant/burger/cliënt/leerling. Die doen wat nodig is en wat werkt, ook al bieden regels of maatschappelijke ontwikkelingen daar soms niet genoeg ruimte voor.