Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg

Spant, Bussum
139 Algemeen

Details evenement

27 juni 2016
09:00 uur
Spant, Bussum
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
330

Bewegen en activeren in de ouderenzorg is belangrijk, dat weten we allemaal. Het schiet er echter vaak bij in om kwetsbare ouderen zoveel mogelijk zelf te laten doen. Met als gevolg: minder zelfredzaam en verzwakking van lichamelijke en geestelijke conditie. Daardoor worden zij sneller afhankelijk van intensieve hulp. Aandacht voor bewegen en activeren in de ouderenzorg is van groot belang op alle beweegterreinen, maar ook door alle beroepsgroepen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een beroep gedaan op de ouderenzorg om goede beweegstimulering als onderdeel van verantwoorde zorg op te pakken. Daarmee is de opdracht bij de zorginstellingen gelegd om op structurele wijze het activeren en bewegen van de ouderen te implementeren in haar zorgaanbod.

Daarom organiseren wij op 27 juni 2016 de 5e editie van het landelijk congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg. Het congresprogramma is een initiatief van StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ i.s.m. het kenniscentrum Sport (voormalig NISB en Onbeperkt Sportief) en de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG).

Alle beweegvormen komen tijdens het congres aan bod: preventief, recreatief, functioneel en therapeutisch bewegen. Speciale aandacht gaat uit naar de vraag hoe activeren en bewegen in de ouderenzorg kan worden gestimuleerd. Olga Commandeur, oud olympisch sportster en vitaliteitscoach, laat de deelnemers ervaren wat een goede beweeghouding is en wat dat met je doet.

Prof.dr. Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschappen schetst een beeld over de transitie in de zorg en de veranderende rol van de zorgprofessional gerelateerd aan de thema's bewegen en activeren. Prof.mr. Jos Dute, lid College voor de rechten van de mens, besteedt aandacht aan het VN-verdrag waarin nu ook specifieke rechten voor mensen met een beperking zijn vastgelegd. Wat betekent dit voor ouderenzorg in een verpleeghuis, als het gaat om thema's als zelfregie, bewegen en activeren? Dat zou de zorgverlening voor deze kwetsbare groep in een compleet ander daglicht kunnen zetten.

Zie voor meer informatie: http://www.studiearena.nl/congressen/congressen_item/t/landelijk_congres_bewegen_en_activeren_in_de_ouderenzorg_1