Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijke Studiedag Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Akoesticum, Ede
159 Algemeen

Details evenement

04 juli 2016
09:00 uur
Akoesticum, Ede
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
295

Meer aandacht voor dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Ook mensen met een verstandelijke beperking leven steeds langer. Bij deze cliëntengroep komt dementie vaker voor dan bij normaal begaafde mensen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met het syndroom van Down. De eerste verschijnselen openbaren zich soms al rond het veertigste levensjaar; de ziekte ontwikkelt zich daarna snel. Van de mensen met het syndroom van Down die ouder zijn dan 40 jaar heeft ongeveer een derde dementie en boven de 60 jaar loopt dit zelfs op tot 92%.

Diagnose stellen is lastig
Het is vaak moeilijk de diagnose dementie te stellen. Dat geldt zowel voor professionele hulpverleners als de familie van mensen met een verstandelijke beperking. De eerste symptomen van de meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, zijn moeilijk te herkennen. Stoornissen in het kortetermijngeheugen of oriëntatieproblemen kunnen ook bij de handicap horen. Onrustig gedrag, een depressie of ziektes worden vaak verward met de eerste symptomen van dementie. Slecht horen en slecht zien maakt communicatie soms lastig.

Veel vragen bij hulpverleners en familie
Is de diagnose dementie eenmaal gesteld, dan komen weer nieuwe vragen boven. Wat zijn de gevolgen voor de cliënt en zijn omgeving? Hoe kan je daar als zorgverlener op inspringen? Hoe reageer je op ander gedrag? Hoe kan familie worden ondersteund? Hoe ga je om met ethische vraagstukken? Deze en vele andere vragen komen tijdens de studiedag over Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking aan de orde.

De studiedag vindt plaats op 4 juli 2016 en wordt georganiseerd door StudieArena in samen werking met V&VN Verstandelijk GehandicaptenZorg, Alzheimer Nederland, KansPlus, IDé en Buro Urlings.

Zie voor meer informatie: http://www.studiearena.nl/congressen/congressen_item/t/landelijke_studiedag_dementie_bij_mensen_met_een_verstandelijke_beperking