Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijk Congres Muziek, een waardevol instrument in de Zorg

Akoesticum, Ede
105 Algemeen

Details evenement

26 september 2016
09:00 uur
Akoesticum, Ede
StudieArena
info@studiearena.nl
035-5394005
295

Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Luisteren naar muziek geeft een bijzondere beleving, het roept emoties op en brengt mensen in contact. Prof. dr. Erik Scherder heeft aangetoond dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen gebieden in de hersenen; taalgebieden, het geheugen, het bewegingscentrum en gebieden waar betekenis wordt gegeven aan zintuiglijke prikkels.

Zo krijgen mensen met diepgevorderde dementie door het luisteren naar muziek herinneringen terug. Kinderen met autisme leren zich door muziek beter te uiten in hun gedrag en emotie. Mensen die een herseninfarct hebben gehad, kunnen door muziektherapie hun spraak leren verbeteren. Doordat muziek positieve gevoelens oproept, kan het ondersteunen bij stressvolle momenten in de dagelijkse zorg. Ook in het ziekenhuis wordt muziek ingezet als middel tegen pijn, stress en angst, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Alle reden om vaker muziek in te zetten als hulpmiddel in de zorg.

'Muziek raakt iets aan, waar een ziekte als dementie geen vat op heeft.'
Tijdens de herhaling van het zeer succesvolle landelijk congres Muziek, een waardevol instrument in de Zorg komen de uiteenlopende positieve effecten uitgebreid aan bod. Zo schenkt Artur Jaschke, onderzoeker klinische neuro-musicologie en promovendus bij Prof.dr. Erik Scherder, aandacht aan de werking van het brein in relatie tot muziek. Prof.dr. Hans Jeekel, emiritus hoogleraar Chirurgie, vertelt over de eerste onderzoeken en praktijk ervaringen van muziek als medicijn in het ziekenhuis. Hanne Deneire, componist uit Vlaanderen, licht het Belgische project 'De stem van ons geheugen’ toe over contact maken met mensen met dementie.

Naast inspirerende plenaire lezingen krijg je veel praktische tips hoe je zelf muziek kunt toepassen binnen je eigen werk. Het congres vindt plaats op 26 september 2016 in het Akoesticum in Ede.

Zie voor het hele programma http://www.studiearena.nl/congressen/congressen_item/t/landelijk_congres_muziek_een_waardevol_instrument_in_de_zorg_1