Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Stoomcursus horizontaal toezicht

Oudlaan 4, Utrecht
12 Algemeen

Details evenement

05 oktober 2017
09:30 uur
Oudlaan 4, Utrecht
Q-Academy
informatie@qacdemy.nl
088-1020950
540

Er wordt veel aandacht besteed aan de rechtmatigheid van declaraties in de zorg. De huidige systematiek is complex en er zitten veel risico’s in het registratieproces. Deze complexe regels, inefficiënte controles en onzekere omzet waren aanleiding voor de eerste gesprekken over horizontaal toezicht. Met als doel: geen controles en herstelwerk achteraf, maar duidelijke afspraken tussen zorg en zorgverzekeraar over processen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Stoomcursus horizontaal toezicht Er wordt veel aandacht besteed aan de rechtmatigheid van declaraties in de zorg. De huidige systematiek is complex en er zitten veel risico’s in het registratieproces. Deze complexe regels, inefficiënte controles en onzekere omzet waren aanleiding voor de eerste gesprekken over horizontaal toezicht. Met als doel: geen controles en herstelwerk achteraf, maar duidelijke afspraken tussen zorg en zorgverzekeraar over processen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Met de getekende intentieovereenkomst door de NVZ, ZN en NFU is het startsein gegeven voor de verdere uitrol van horizontaal toezicht. Hiermee is ook direct de gezamenlijke ambitie bekrachtigd: 80% van de ziekenhuizen en UMC’s is in 2020 ingericht op horizontaal toezicht. Om de uitrol te ondersteunen is de landelijke HT-toolkit gepubliceerd. Aan de hand hiervan maken zorgorganisaties en zorgverzekeraars afspraken om foute zorgnota’s te voorkomen. Voor zorgorganisaties dus van groot belang om inzicht te hebben in de registratie- en declaratieprocessen. De volgende zijn daarbij aan de orde: ◦Hoe stoomt u uw organisatie klaar voor de implementatie van horizontaal toezicht? ◦Hoe geeft u de samenwerking met uw zorgverzekeraar vorm? ◦Hoe krijgt u inzicht in de risico’s en de werking van uw beheersmaatregelen? ◦Welke verbeteracties zet u uit en hoe monitort u uw processen? Q-Academy organiseert een praktische en interactieve cursus waarin alle relevante aspecten aan de orde komen die met horizontaal toezicht te maken hebben. U leert wat horizontaal toezicht is en welke toegevoegde waarde het heeft. We bespreken welke stappen u moet nemen ter implementatie. U krijgt inzicht in de inrichting van de three lines of defence. Daarnaast komen het analyseren van de risico’s in processen en het opstellen van verbetermaatregelen uitgebreid aan de orde. Tot slot bespreken we hoe u de werking van de beheersmaatregelen kunt monitoren. Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Na afloop van de training: ◦Weet u wat horizontaal toezicht is en wat dit betekent voor uw organisatie. ◦Weet u welke werkzaamheden u te wachten staan. ◦Weet u welke partijen hierbij betrokken moeten zijn. ◦Weet u hoe u de risico’s in uw registratie en declaratieprocessen in kaart kan brengen. ◦Heeft u praktische handvatten om te starten met het inrichten van het control framework. Maatwerk: deze training is ook geschikt voor incompany doeleinden. Wij maken het programma op maat naar de situatie in uw organisatie. Kijk voor meer informatie en inschrijven op: https://www.qacademy.nl/opleidingen/open-trainingen/stoomcursus-horizontaal-toezicht