Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Landelijke Studiedag Gerontopsychiatrie

Akoesticum, Ede
42 Algemeen

Details evenement

16 juni 2017
09:00 uur
Akoesticum, Ede
StudieArena
035-5394005
295

Een thuis bieden voor ouderen met psychiatrische problemen
in het verpleeghuis en de VGZ-instelling.

De ouderenzorg is volop in beweging. Eén van de ontwikkelingen is dat steeds meer ouderen met chronische psychiatrische problemen, zoals psychotische, stemmings- en angststoornissen worden opgenomen in een verpleeghuis. Deze problemen kunnen vroeg in het leven van de cliënt zijn ontstaan maar ook op latere leeftijd. De vraag is of deze soms uitgesproken persoonlijkheden wel thuis horen op een afdeling psychogeriatrie, vooral omdat er vaak sprake is van moeilijk begrijpbaar en hanteerbaar gedrag.

Ook binnen de VGZ ontwikkelen zich bij de oudere bewoners soms complexe psychiatrische problemen. Een buitengewoon ingewikkelde doelgroep voor zowel de zorgverleners als de specialisten, (locatie)managers en beleidsmakers.

Door de verschillen in psychiatrische en persoonlijke problematiek, is het moeilijk om algemene ondersteuning en zorg te organiseren. Zorg voor deze kwetsbare doelgroep vraagt dan ook om een heel andere benaderingswijze dan voor bewoners met bijvoorbeeld dementie of een somatische aandoening. Hoe bied je deze mensen goede zorg, structuur en een veilige woonomgeving? Hoe ga je om met wanhoop, achterdocht, agressie of manipulerend gedrag? Hoe zorg je tegelijkertijd als manager en beleidsmaker dat het team goed is toegerust om deze complexe zorg het hoofd te bieden?

Deze en vele andere vragen komen aan bod tijdens de 4e editie van de landelijke studiedag Gerontopsychiatrie. De studiedag vindt plaats op 16 juni 2017 in het Akoesticum in Ede (naast NS station Ede-Wageningen). Deze studiedag is een herhaling. Eerdere edities van deze studiedag waren al snel volgeboekt. Wil je zeker zijn van deelname? Meld je dan vandaag nog aan!