Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Anderhalvelijnszorg = Eerstelijnszorg PLUS

t/m 22-11-2017 - Wisselweg 33, Almere
46 Algemeen

Details evenement

13 september - 22 november 2017
10:00 uur
Wisselweg 33, Almere
Q-Academy
088-1020950
950

De uitdaging voor de zorg is het leveren van de best mogelijke zorg aan de patiënt: kwalitatief hoogwaardig, doelmatig, patiëntgericht en dan ook nog eens betaalbaar. Hoe kan dit gerealiseerd worden? Hoe borgen we dit voor huidige en toekomstige generaties? Wat is de optimale balans? Door de ontwikkelingen op het gebied van substitutie van zorg, lijkt de eerstelijnszorg te transformeren in een soort plusvariant. Anderhalvelijnszorg is daar een voorbeeld van. Maar waar hebben we het dan precies over? Is dit zinnig en hoe kun je dit realiseren? Is anderhalvelijnszorg een oplossing voor eerder genoemde uitdagingen? Anderhalvelijnszorg combineert kenmerken van tweedelijnszorg en eerstelijnszorg. Het idee is dat er een zorg- en taakverschuiving plaatsvindt van met name de ziekenhuiszorg naar de basiszorg en dat verwijzingen naar een opname in de tweede lijn worden voorkomen of uitgesteld. In Nederland nog een betrekkelijk nieuw fenomeen, in Amerika is men hier al veel verder mee. Amerika kent goede voorbeelden van anderhalvelijnszorg waarbij gebruik wordt gemaakt van het principe ‘patient centered medical care’. Samenwerking in basisnetwerken is daarbij een belangrijke voorwaarde. De leergang Anderhalvelijnszorg = Eerstelijnszorg PLUS is bedoeld voor mensen die in hun eigen (zorg)omgeving op zoek zijn naar de mogelijkheden en aanpak om anderhalvelijnszorg te realiseren en te organiseren. De leergang bestaat uit drie modules, die aan de hand van de Golden Circle Theory ingaan op de Why, What en How van anderhalvelijnszorg. Er wordt ingegaan op de achtergrond, de verschillende belangen en de kansen en mogelijkheden. Er komen vele voorbeelden en praktijksituaties aan bod. Gastsprekers uit de praktijk (ziekenhuiszorg, huisartsenpraktijk, zorgverzekeraar) delen hun ervaringen met u. Inmiddels is deze scholing drie keer gegeven en heel positief ontvangen; enkele reacties van deelnemers: “Goede keuze om de insteek vanuit verschillende invalshoeken te benaderen” “Mooie opmaat voor verdere concretisering” “Goede mix van presentaties en innovaties in het land” Q-Academy organiseert deze leergang in samenwerking met het Jan van Es Instituut. Het Jan van Es Instituut is een gerenommeerd kenniscentrum voor de geïntegreerde eerstelijnszorg. Het instituut verzamelt, verrijkt en verspreidt kennis door middel van onderzoek, (discussie)bijeenkomsten en scholing in de eerste lijn en wijkgerichte zorg. Na afloop van de leergang: Weet u wat anderhalvelijnszorg inhoudt, welke belangen er zijn en welke impact het heeft op de huidige situatie van eerstelijns- en tweedelijnszorg. U heeft zicht op de mogelijkheden en de aanpak. Maatwerk: deze training is ook geschikt voor incompany doeleinden. Wij maken het programma op maat naar de situatie in uw organisatie. Kijk voor meer informatie en inschrijven op: https://www.qacademy.nl/opleidingen/open-trainingen/anderhalvelijnszorg-is-eerstelijnszorg-plus