Home Blogs

Laatste blogs

Jos de Blok Buurtzorg

Blog: Waarom ik ’s nachts wakker lig van de toekomst van de wijkverpleging

De nieuwe bekostiging van de wijkverpleging; waarom is het zo’n ingrijpende en zelfs emotionele verandering die mij dag in dag uit bezighoudt?
Ggz

Opinie: Eindelijk handhaaft NZa de zorg(inkoop)plicht

Voor het eerst in 18 jaar treedt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op tegen zorgverzekeraars voor het niet nakomen van hun zorg(inkoop)plicht. De NZa constateert dat geen van de grootste vier zorgverzekeraars volledig voldoet aan de normen van de zorgplicht.
Kwaliteit

Blog: Van consumeren naar participeren

In ons huidige zorgstelsel zijn wij geoormerkt als een consument. Consumeren is geen activiteit die aanzet tot participeren in gezondheid van jezelf en je omgeving. Het wordt dus tijd om de consument vaarwel te zeggen, schrijft Thomas Hoyng, bestuurder van Gezond met Zorg.
Passende zorg
Jan Kremer

Blog: Doen zonder doem

Passende zorg zal alleen slagen als we er een hoopvolle beweging van maken, denkt Jan Kremer. Daarom is het 'onze plicht om optimistisch te zijn'.
Governance

Blog: Elimineer in de zorg de vrijblijvendheid rond de veranderopgave

Van zorgaanbieders mag niet verwacht worden dat zij zelf de veranderopgave formuleren, zeker niet als dat ingrijpende gevolgen heeft voor hun eigen organisatie. Toch zou centrale sturing een positieve impuls kunnen geven aan een inrichting en aanbod van passende zorg en de continuïteit daarvan. Daarom pleit Hans Oosterkamp, managing consultant bij Berenschot, voor een dijkgraaf in de zorg.
Duurzaamheid
's Heeren Loo

Blog: De CSRD is (ook) een kans

De komst van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) roept veel bezwaren op. Terecht dat er aandacht is voor de risico’s die de invoering van CSRD met zich mee kunnen brengen, maar, zo betoogt Ernst Klunder, de duurzaamheidsrapportage kan ook als een kans gezien worden.
Personeel
Milena Babovic

Blog: Er zijn nog zeshonderd wachtenden voor u

Met twintig jaar ervaring is de waarde van de PA bewezen: ze dragen bij aan kwalitatief betere en efficiëntere zorgverlening. Ondanks herhaalde aanbevelingen van het Capaciteitsorgaan om het aantal gesubsidieerde opleidingsplekken uit te breiden, blijft de politiek achterlopen. Hoe valt dit te rechtvaardigen in een tijd waarin het tekort aan zorgprofessionals dreigt?
Governance

Column Terecht: Wat we kunnen leren van de Belgische Ziekenhuiswet

Joris Rijken, advocaat/partner bij AKD, kijkt naar België, waar in 2019 de Ziekenhuiswet is gewijzigd. "De Belgische ziekenhuizen werken sindsdien samen in regionale ‘ziekenhuisnetwerken’. Die samenwerking is niet vrijblijvend, maar verplicht: ziekenhuizen die niet meedoen verliezen hun erkenning."
Tech

Blog: Digitale zorginnovaties; onderbouw hun toegevoegde waarde

In een reactie op een rapport over digitale innovaties in de zorg kraakt Nick Guldemond kritische noten over de mogelijke besparingen van die innovaties.
Kwaliteit
Douwe Biesma, bestuursvoorzitter LUMC

Column: Is het ‘ieder voor zich’-denken niet een beetje doorgeschoten?

VWS heeft in 2023 een enorme pot met geld, bijna 3 miljard euro, in de vorm van transformatiemiddelen beschikbaar gesteld om bij te dragen aan behoud van toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg in de komende jaren, schrijft LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma. Maar wordt dit budget niet te veel versnipperd over allerlei locoregionale voorstellen, wordt het wiel niet te veel op diverse plaatsen uitgevonden? Het oogt als ‘ieder voor zich’, maar wie zorgt dan voor ons allen?
Nieuwsbrief Abonneren