Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ketenzorg stagneert door geldproblemen thuiszorg

Patientenstops in de thuiszorg laten inmiddels de hele keten stagneren. Vier Drentse ziekenhuizen stelden vorige week patiëntenstops in omdat hun bedden vol lagen. Ook in Zuid Limburg kunnen ziekenhuizen hun patiënten nauwelijks meer kwijt. Volgens betrokkenen gaat het om een financieel probleem dat niet wordt opgelost omdat men elkaar op landelijk niveau steeds de bal toespeelt.

De problemen in Drenthe ontstonden rond de zomer toen het geld bij de thuiszorg op was. Sinds september neemt de grootste thuiszorgorganisatie Icare geen nieuwe patiënten meer aan. Mensen met een thuiszorgindicatie moeten daardoor langer in het ziekenhuis blijven waardoor de doorstroom stagneert. Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het Wilhelminaziekenhuis Assen: “Drenthe heeft veel te weinig financiële middelen toebedeeld gekregen van de overheid. Daarom is het probleem hier het grootst.” De ziekenhuisdirecteur vindt dat er snel een oplossing moet komen: “Tot nu toe speelt iedereen elkaar de bal toe. Er is een structurele oplossing nodig, want dit probleem gaat gegarandeerd volgend jaar weer spelen en dan zitten we weer allemaal in hetzelfde schuitje.”

azM

In het Academisch ziekenhuis in Maastricht ligt tien procent van de patiënten te wachten op thuiszorg of op een plek in een verpleeghuis. Vorige jaren was ging het slechts om enkele procenten. Internist/geriatier Wubbo Mulder: “We krijgen in toenemende mate patiënten die het met thuiszorg niet meer redden. Hun medische probleem is snel op te lossen maar waar moeten ze daarna heen?” Volgens Mulder is de thuiszorg de laatste jaren dusdanig uitgekleed dat de organisaties geen zorg op maat meer kunnen leveren. Een oplossing zou kunnen zijn dat verpleeghuizen kortdurende, intensieve herstelzorg bieden aan in het ziekenhuis uitbehandelde patiënten. Mulder: “Verpleeghuizen kunnen die zorg prima aan, maar moeten er op dit moment zelf in investeren. De zorg die ze in deze patiënten steken, gaat boven de dagprijs van een verpleeghuispatiënt uit. Dit geldt nog meer voor patiënten bij wie dure behandelingen zijn gestart in het ziekenhuis. Tot nu toe is daar geen financiële oplossing voor.” Mulder is van mening dat de zorgverzekeraars bij machte zijn het probleem op te lossen, maar “die duiken collectief.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Links

Opnamestop dreigt bij azM

Patiëntenstop thuiszorg Drenthe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.