Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nza creëert eigen gelijk met cijfers’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) definieert de knelpunten in de AWBZ weg en creëert haar eigen cijfermatige gelijk. Dat vinden zorgaanbieders in Drenthe en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
‘Nza creëert eigen gelijk met cijfers’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat de regionale cliëntenstops in de thuiszorg niet te wijten zijn aan een geldgebrek zoals zorgkantoren en zorgaanbieders beweren. Volgens de NZa is er landelijk zelfs nog een bedrag van 42,5 miljoen euro over voor de AWBZ. Staatssecretaris Bussemaker van VWS deelt de conclusie van de NZa.

Analyses ZN en NZa staan haaks op elkaar

De uitkomsten van de NZa staan haaks op de analyse van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De zorgkantoren zeggen dat er in geen enkele regio geld over is en dat er landelijk juist ruim 120 miljoen euro bij moet om in de vraag naar zorg te voorzien. Die analyse is gebaseerd op een landelijke peiling onder de 32 zorgkantoren.

NZa: onderbouwing is onvolledig

De onderbouwing van de zorgkantoren is “veelal onvolledig” en er worden “verschillende definities” voor knelpunten gehanteerd, stelt de NZa vast. “Wij baseren ons op de feiten”, zegt woordvoerster Juliet Oolders.

ZN: NZa definieert knelpunten weg

Maar volgens ZN definieert de NZa de wachtlijsten weg. “De NZa maakt vanachter een bureau een optelsom. Wij kijken naar de praktijk van de zorgvraag”, zegt woordvoerder Eric Bassant.

‘NZa creëert eigen cijfermatige gelijk’

ZN krijgt bijval van de Stuurgroep Cliëntenstop Thuiszorg in Drenthe, waar de nood het hoogste is. “De NZa creëert zijn eigen gelijk met cijfers”, zegt woordvoerder Thed van Kempen, bestuursvoorzitter van Zorgpalet. “Misschien hebben ze zuiver getalsmatig wel gelijk, maar hun werkelijkheid klopt niet met de werkelijkheid in Drenthe. Het geld is hier op.”

Kort geding Achmea

Het zorgkantoor van Achmea bevestigt dat het geld in Drenthe en in andere regio’s “aantoonbaar” helemaal op is. Achmea heeft ruim 40 miljoen extra nodig om de geïndiceerde zorg te leveren. De zorgverzekeraar heeft hierover een kort geding aangespannen tegen de NZa en het Rijk. Dat dient op 26 oktober.

Zorg zonder contractafspraak

De NZa verwijt de Drentse zorgaanbieders dat ze zonder contractafspraken met het zorgkantoor zorg hebben geleverd. Dat mag niet van de NZa. Maar volgens Van Kempen hebben zorgaanbieders dat uit loyaliteit aan klanten gedaan en daardoor juist wachtlijsten voorkomen. “De NZa gaat voorbij aan het verdriet achter de voordeur en houdt mensen voor de gek.”

‘Financiering AWBZ is failliet’

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg vindt dat het huidige systeem van de AWBZ-financiering failliet is. “Er zorgkantoren die geld over hebben, maar die blijven daar bovenop zitten. Daardoor krijgen mensen niet de zorg die ze nodig hebben. Het geld moet anders worden verdeeld.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: geen geldgebrek in AWBZ

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.