Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP: De WMO leidt tot afbraak thuiszorg

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) leidt tot gedwongen ontslagen, tot slechtere arbeidsvoorwaarden voor het personeel in de thuiszorg, tot minder uren zorg en een verval van zorgkwaliteit, aldus een onderzoek dat de SP heeft laten uitvoeren.

“De professionaliteit van de thuiszorg dreigt razendsnel te worden afgebroken. Een rechtstreeks gevolg van de ingevoerde marktwerking. De staatssecretaris kan niet blijven wegkijken en zeggen dat het wel goed komt. Als we zo doorgaan valt er straks niets meer goed te maken. Dat zeg niet alleen ik, maar ook de bonden en de medewerkers en cliënten van de thuiszorg die morgen met ons actie voeren”, aldus SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant.

Negatieve effecten

In reactie op het rapport WMO in uitvoering II dat de SP heeft laten uitvoeren, wordt Kant aangehaald op de website van de partij; zij stelt dat de ingevoerde marktwerking en het te krappe budget tot een groot aantal – voorspelde – negatieve effecten, waardoor de kwaliteit van de thuiszorg in rap tempo wordt afgebroken. Thuishulpen worden onder druk gezet te gaan werken tegen veel slechtere arbeidsvoorwaarden omdat achteraf blijkt dat instellingen voor de afgesproken prijs niet dezelfde kwaliteit kunnen leveren.

Voorbeeld

Het rapport haalt meerdere voorbeelden waarin de gevolgen van de WMO een gezicht moeten krijgen. Hier een van de voorbeelden:

“Ik ben werkzaam als verpleegkundige in de wijk bij Thuiszorg Rotterdam. Thuiszorg Rotterdam heeft geen aanbesteding gekregen. Ook wij als verplegend personeel merken dat de werkdruk enorm wordt opgeschroefd, wat zeer ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Klanten zien te veel verschillende gezichten en verliezen hun vertrouwen in de zorg. Op dit moment wordt er veel van ons gevraagd en werken we keihard om de mensen te blijven helpen waar we kunnen. Ondertussen zie ik veel goede collega’s vertrekken naar andere werkgevers in de hoop een betere werkomgeving te vinden, waardoor de druk nog hoger wordt, want nieuw personeel komt er maar mondjesmaat voor terug. Mijn mening: na 25 jaar werkervaring in de zorg is de Wmo toch wel de meest verkeerde verbetering die ik heb meegemaakt.”

Debat

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor het personeel in de thuiszorg.

Lees ook:

Weblog: Pound-foolish

Boze burgers voor het stadshuis

WMO-winnaars nemen verlies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.