Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘NZa voert verkapte bezuiniging uit’

Patiëntenorganisaties zijn woedend over voorstellen om de vergoeding van dure geneesmiddelen, vooral bestemd voor kankerpatiënten, per 1 januari 2008 te veranderen. De NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten noemen de plannen ‘een verkapte bezuiniging’.
‘NZa voert verkapte bezuiniging uit’

Als de plannen doorgaan, wordt vanaf volgend jaar bij gelijke therapeutische waarde tussen twee behandelmethoden nog maar 80 procent vergoed van de goedkoopste behandelmethode. Momenteel geldt ook de tachtig procentsregel, maar kunnen doktoren vrij kiezen tussen dure en goedkope varianten. Volgens NZa-woordvoerster Annemiek van der Laan gaat het om een kleine aanpassing. “De vuistregel blijft: duur als het moet, goedkoop als het kan.”

Substitutiebepaling

De NVZ vreest voor de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Daarnaast vergroot de verandering in de zogeheten substitutiebepaling de bekostigingsproblematiek. De ziekenhuizen voeren volgens de NVZ al een stringent beleid rondom doelmatig voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen. Juist bij een behandeling met dure (antikanker) medicijnen is het volgens de NVZ van groot belang dat kan worden veranderd van medicament als dit medisch noodzakelijk is.

Werkzame

Als dit niet langer kan, groeit het gevaar van postcodegeneeskunde. Dit betekent dat patiënten in het ene ziekenhuis wel en in het andere ziekenhuis niet de meest werkzame geneesmiddelen krijgen toegediend.

Volgens Van der Laan is deze vrees onterecht. “Er is geen sprake van dat patiënten niet het middel krijgen dat ze medisch gezien nodig hebben. Het gaat alleen om geneesmiddelen die volwaardig en therapeutisch precies gelijkwaardig zijn.” De toetsing van de geneesmiddelen is bovendien niet in handen van de NZa, zo benadrukt Van der Laan, maar wordt gedaan door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Ophoging

De NVZ pleit voor ophoging van deze vergoeding van 80 procent naar een volledige vergoeding. De huidige beperkte vergoeding leidt namelijk tot problemen met de toegankelijkheid van de zorg voor patiënten.

Verkapte budgetkorting

De voorgenomen aanpassing van de substitutiebepaling leidt ertoe dat de vergoeding van dure geneesmiddelen zelfs onder het vergoedingspercentage van 80 procent uitkomt. In feite is de aanpassing een verkapte budgetkorting, die boven op de al aangekondigde kortingen komt voor de sector, aldus de NVZ. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) voorziet dat individuele patiënten niet meer de medicijnen krijgen die het beste tegen hun ziekte helpen. De NFK is bang dat het beschikbare budget van ziekenhuizen bepalend is voor de vraag welke medicijnen aan patiënten worden voorgeschreven. De NFK hoopt dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor het voorstel dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kort geleden

heeft gepresenteerd.

De NZa onderstreept dat de maatregel juist bedoeld is om de belangen van patiënten te beschermen. “Misschien vinden sommige fabrikanten het jammer dat ze hun dure medicijn niet kwijt kunnen, maar de patiënt heeft er geen belang bij wanneer de prijzen van medicijnen worden opgejaagd, want die moet dat via de premie betalen.” (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.