Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tekort aan verpleegkundigen verwacht

Tussen nu en 2012 zal er een tekort aan verpleegkundigen op niveau vier en vijf ontstaan. Dit blijkt uit het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Uit het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012' blijkt de vraag naar verpleegkundigen op niveau vier zal tussen 2007 en 2012 oplopen tot ongeveer 27.300, terwijl er in die periode zo’n 18.000 mensen de opleiding afronden. Voor verpleegkundigen op niveau vijf komt er een vraag naar 15.300 personen, terwijl er 8000 personen afstuderen. Overigens verwacht het ROA dat de vraag naar verzorgenden tot niveau drie ongeveer gelijk zal blijven aan het aanbod.

De voorspellingen van het ROA klinken positiever dan de uitkomsten van een rapport van onderzoeksbureau Prismant in september. De projectleider van ROA, Frank Cörver, zegt daarover op de website bijzijn.nl te verwachten dat nog meer mensen kiezen voor een opleiding in de verzorging of verpleging. De perspectieven op een baan en de startsalarissen voor mbo’ers en hbo’ers met een (para)medische opleiding zijn omhoog gegaan. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

- Prismant voorspelt personeelstekort zorg
- Thuiszorg vreest tekort verzorgenden
- Tekort aan personeel in zorg- en welzijn
- Lees meer over personeel in de HRM Special>>

Rapporten:

- Rapport Prismant:
'De arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen 2007-2011'
- Rapport ROA: ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012’

Vacatures:

- Vacatures op Zorgvisie.nl >>

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.