Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

Thuiszorgcentrale Limburg (TCL) is de eerste reguliere thuiszorgorganisatie die door de invoering van de Wmo een faillissement moet aanvragen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met haar 200 Wmo-klanten. Volgens brancheorganisatie ActiZ brengt het overheidsbeleid de continuïteit van de thuiszorgsector in gevaar.
Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

TCL, een kleine thuiszorgaanbieder uit de Westelijke Mijnstreek, lijdt dit jaar door de Wmo een verlies van zeven ton op een omzet van twee miljoen euro. De organisatie kon in oktober geen salarissen meer uitbetalen.

Faillissement is formaliteit

TCL vraagt deze week faillissement aan voor haar BV Gezinszorg, die de huishoudelijke hulp uitvoert. Volgens Jacques Welling, advocaat van TCL, is dat een formaliteit. De activiteiten van de BV Thuiszorg van TCL voor AWBZ-zorg worden overgenomen door de Vivantes zorggroep, een Limburgse keten van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Oorzaak is Wmo

Oorzaak voor de problemen zijn de invoering van de Wmo. TCL is er dit jaar niet in geslaagd een gunning te krijgen in de Wmo-aanbestedingen. De zorgorganisatie kon wel veel klanten behouden via een persoonsgebonden budget, maar leed door de lage tarieven een verlies van ruim twee euro per uur per klant.

Vivantes neemt AWBZ-klanten over

Door het faillissement is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren met 200 Wmo-klanten en 97 werknemers. Vivantes heeft per 1 november wel al 350 AWBZ-klanten en 87 medewerkers overgenomen. Die overname heeft de zegen van het zorgkantoor, vertelt bestuurder John Stegerman. “We willen de mensen niet in de kou laten staan. Maar we zien geen kans om de Wmo-klanten over te nemen, omdat het tarief voor huishoudelijke hulp, 17,20 euro, zo’n drie euro onder de kostprijs ligt.”

Financiële nood in thuiszorg

TCL is niet de enige thuiszorgaanbieder die in financiële nood verkeert. Vorige week ging Thuiszorg Amsterdam ‘technisch failliet’, maar een fusie met Cordaan moet daar redding bieden. Ook Thuiszorg Rotterdam, Zorgbalans in Haarlem en Groene Kruis Domicura uit Maastricht hebben grote geldproblemen.

ActiZ: continuïteit thuiszorg in gevaar

Brancheorganisatie ActiZ vreest dat de continuïteit van de thuiszorgsector in het geding komt door de overheidsmaatregelen. Woordvoerder Jan-Willem Wits: “Het gemak waarmee de overheid kortingen oplegt aan zorgaanbieders is onvoorstelbaar. De korting op de extramurale AWBZ-tarieven, de generieke korting van een procent en de prijzenslag in de Wmo. Terwijl thuiszorginstellingen minimale marges hebben om tegenvallers op te vangen. Wanneer clubs omvallen, komt de kwaliteit van de zorg in gevaar.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Thuiszorg staat op instorten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.